[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/fna-128406.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/fna-128406.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/fna-128406.jpg","size":"80.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Zbog pandemije povećan broj onkoloških pacijenata s težom kliničkom slikom

Pandemija covida-19 uzrokovala je smanjenje redovitih pregleda zbog čega sve veći broj pacijenata s karcinomom dolazi na liječenje u kasnijem stadiju bolesti što bitno utječe na ishod liječenja.

- Iako Klinika za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar radi u punom kapacitetu cijelo vrijeme od početka pandemije, onkolozi su već primijetili kako pacijenti kojima je novootkriven karcinom dolaze na liječenje u kasnijem stadiju bolesti što će bitno utjecati na sam ishod liječenja - kazala je Feni glasnogovornica te bolnice Andrijana Pandža.

Na to je svakako utjecalo, dodala je, odgađanje prvih pregleda kako zbog općenito situacije izazvane koronavirusom, tako, u posljednje vrijeme, zbog otežanih okolnosti za preglede zbog štrajka zdravstvenih djelatnika.

Pandemija je također uzrokovala smanjenje broja svih redovitih pregleda i operativnih zahtjeva pa je tako tijekom 2020. godine urađeno oko 30 posto manje operativnih zahvata nego u godini ranije, istaknula je Pandža.

Navela je i kako je zabilježen i manji broj ambulantnih pregleda.

Upitana bilježi li Hercegovačko-neretvanska županija u posljednje vrijeme porast oboljelih od covida-19, glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kazala je kako je zadnjih dana primjetan blaži porast broja pozitivnih testova na koronavirus.

Inače, prema izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ovoj godini zabilježen je pad novooboljelih u šest uzastopnih tjedana zaključno s 21. veljače 2021. godine. Međutim, u razdoblju od 22. do 28. veljače ponovno dolazi do porasta broja novooboljelih, a taj rast se nastavlja i ovom tjednu.

S obzirom na to da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije, održat će se radni sastanak s nadležnim inspekcijama na kojem će se prezentirati trenutna epidemiološka situacija, sagledati stanje na terenu i predložiti mjere u svrhu učinkovitijeg inspekcijskog nadzora.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!