[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/ombudsmeni.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/100x73\/ombudsmeni.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/02\/ombudsmeni.jpg","size":"71.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ombudsmani pozivaju na veću pažnju u donošenju odluka koje se tiču prava djeteta

Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić i ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović pozivali su sve osnovne i srednje škole u BiH da na početku svake školske godine utvrde jasne kriterijume za izbor najboljeg učenika generacije, sistem bodovanja i primjenu zakonskih i podzakonskih propisa. 

U svom dosadašnjem radu ombudsmani su uočili da se određeni broj žalbi tiče povrede prava djece u osnovnim i srednjim školama u postupku izbora učenika generacije. Ombudsmeni stoga smatraju da je od izuzetne važnosti da se više vodi računa o definisanju svih formalnih uslova za izbor učenika generacije, te da se svi pridržavaju pozitivnih zakonskih i podzakonskih propisa, ali i da se postupci izbora učenika generacije vode transparentno, uz aktivno učešće djece i njihovih roditelja, pri čemu se uvijek treba rukovoditi najboljim interesom djeteta.

Prema mišljenju ombudsmena, postupanjem škola na ovaj način izbjegla bi se ugrožavanja i kršenja prava djeteta, posebno uzimajući u obzir da postoje primjeri kada djeca izražavaju visok stepen zabrinutosti i anksioznosti.

Ombudsmani ističu da djeca kroz obrazovni sistem razvijaju osjećaj za vlastitu kulturu i pripadnost svojoj zajednici, odnosno društvenoj grupi, prihvatajući norme i vrijednosti društva u kojem odrastaju zbog čega je neophodno da djeci pružimo primjere dobrog postupanja i dobre prakse, saopćeno je iz Institucija ombudsmana BiH. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!