[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/smart-4308821-1280.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/100x73\/smart-4308821-1280.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/smart-4308821-1280.jpg","size":"130.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Postavljen kamen temeljac grada budućnosti

Projekt pametnog grada pored Toronta, te projekt zahvaljući kojem je Portland trebao postati "pametniji" propali su zbog nesuglasica oko dijeljenja podataka, transparentnosti i tako dalje. To je bio projekat Googleove sestrinske firme.

No dok se na zapadu takvi ambiciozni projekti odgađaju i zaustavljaju, na dalekom istoku položen je kamen temeljac japanskog grada budućnosti. Toyota je još početkom prošle godine na tehnološkom sajmu u Las Vegasu CES najavila projekat futurističkog grada nazvanog Woven City, a njih, niti pandemija nije zaustavila.

Woven City će biti smješte na području bivše Toyotine fabrike sa fantastičnim pogledom na jedan od simbola Japana, odnosno na planinu Fuji. Grad kreće sa gradnjom od nule, a u njemu će se nalaziti robotika, pametne kuće, autonomni automobili i javni prijevoz itd. 

Za igradnju će se koristiti održivi materijali, a sva električna energija će Woven Cityju dolaziti iz obnovljivih izvora energije, naročito iz vodika i solarnih ćelija. 

Umjetna inteligencija će upravljati posebnom gradskom mrežom kojom će biti povezane zgrade, vozila i ostala mnogobrojna infrastruktura. 

Gradske ulice i ceste bit će podijeljene u tri zone - jedna namijenjena samo bržim vozilima, jedna namijenjena za sporija vozila poput romobila i bicikala i pješake, dok će treća zona biti namijenjena isključivo za pješake, dok će podzemne ceste biti za kamione i ostala teretna vozila. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!