[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/lijek-injekcija-vakcina-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/100x73\/lijek-injekcija-vakcina-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/lijek-injekcija-vakcina-2.jpg","size":"47.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Mađarska postala prva zemlja u EU koja koristi kinesku vakcinu

Mađarska je postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je počela koristiti vakcinu protiv COVID-19 proizvedenu u Kini i očekuje da do kraja sedmice vakcinisati do 275.000 ljudi.

Medicinsko osoblje širom ove centralno-evropske države dobilo je uputstvo da počinje davati vakcine, koje je razvila kineska državna kompanija Sinopharm, na starijim pacijentima.

Na taj način, vakcina Sinopharma postala je peta koja se trenutno koristi u Mađarskoj, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji u EU.

- Danas je važan dan, jer počinjemo davati kinesku vakcinu - rekao je premijer Viktor Orban u srijedu u videu objavljenom na Facebooku. On se planira vakcinisati iduće sedmice.

Mađarska se složila da će u naredna četiri mjeseca kupiti pet miliona doza vakcine Sinopharm, dovoljno da vakciniše 2,5 miliona ljudi u zemlji od 10 miliona stanovnika.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!