[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/270121-medica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/100x73\/270121-medica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/270121-medica.jpg","size":"99.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Husić: Zarad budućnosti i mira moramo otvoriti bolne teme o zločinima

Međunarodni dan žrtava holokausta u Drugom svjetskom ratu prvi put obilježavaju i Udruženje žena “Medica” Zenica te Inicijativa žena “Zahtijevamo”.

Direktorica “Medice” Zenica Sabiha Husić istakla je na pres-konferenciji da žele, iz ženske perspektive, utvrditi kako se svi zajedno nosimo s prošlošću, što će biti tema i večerašnjeg webinara u kojem će sudjelovati žene iz Bosne i Hercegovine i Njemačke. Među učesnicama webinara će biti i Monika Hauzer, koja je 1993. godine sa zeničkim aktivisticama i s ciljem pružanja psihološke te drugih vrsta pomoći u ratu silovanim bosanskim ženama, osnovala Udruženje “Medica” i u Zenici.   

-Holokaust se desio i svijet je rekao: Nikada više ne smije se ponoviti! A, mi smo svjedoci i svjedokinje da se ponovio, da smo se dijelili i da se nosimo i danas s prošlošću. Ali, nismo uvijek spremni te bolne teme otvoriti i razgovarati, da bismo obezbijedili sigurnost i mir za našu djecu i za buduće generacije - kazala je Husić.

Navodi da će njihova osnivačica imati priliku da večeras ispriča određena iskustva suočavanja s prošlošću u svojoj zemlji, samih građana i građanki.

-Ona će nam ispričati i kako vidi situaciju u BiH. Imat ćemo, sigurno, priliku da čujemo razna iskustva, zahvaljujući njenom angažmanu kako stručnom, tako i feminističkom - najavljuje Husić.

Naglašava da žene žele na današnji dan poslati poruku da “poštuju svaku žrtvu i da će se boriti za mir”, a ako žrtve do sada nisu ostvarile pravdu, trudit će se dati svoj doprinos da budu vidljivije. Cilj je da se golgote i zločini iz Drugog svjetskog rata te rata u BiH, u periodu od 1992.-1995. godine, više nigdje i nikada ne ponove.   

Inicijativa žena “Zahtijevamo”, kako je kazala aktivistica Dževdana Brajić, nastala je prošle godine i upravo na inicijativu “Medice”, a iz potrebe da se unese promjena u kulturi sjećanja te da žene budu podrška jedne drugim.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!