[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/xc_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/100x73\/xc_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/xc_1.jpg","size":"114.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

IHF odgovorio Slovencima na optužbe o trovanju: Nisu prihvatili nijednu pomoć, niko drugi se nije žalio

Velika afera pokrenuta je na Svjetskom prvenstvu za rukometaše nakon što su Slovenci optužili domaćina Egipat da je hranom u hotelu "otrovao" igrače uoči odlučujućeg duela za prolaz u četvrtfinale.

Iz selekcije Slovenije se navedno da je 12 igrača imalo velike stomačne tegobe, te da su u takvom stanju odigrali utakmicu, koja je završena neriješeno 25:25, pa su Egipćani prošli među osam najboljih.

Nakon optužbi reagovala je Međunarodna rukometna federacija (IHF) koja je pokrenula istragu i provjerila radi li se zbilja o kršenju mjera te jesu li zbog nemara organizatora igrači zaraženi.

''IHF je zatražio od egipatskih vlasti istragu je li se radilo o trovanju hranom, a potom smo obavijestili Sloveniju o zaključcima izvještaja Ministarstva zdravstva. Jedan slovenački igrač prijavio se u kliniku u hotelu s tvrdnjom da ima probleme sa želucem i prolivom. Tamo je dobio ljekarsku pomoć, a nakon toga je ljekar slovenačke delegacije rekao kako 14 igrača ima slične probleme te da probleme imaju i rukometaši drugih reprezentacija. Dodao je i kako se radi o trovanju hranom", piše u saopštenju IHF.

"Ali, kada je zvanični ljekar turnira pozvao te igrače na pregled, ljekar reprezentacije Slovenije je to odbio. Potom je ponuđeno da se igrači koji imaju probleme prevezu u bolnicu, ali i to je odbijeno. Želimo da istaknemo kako je sva ponuđena pomoć odbijena. Nakon toga je organizovan sastanak sa svim reprezentacijama kako bi se provjerile tvrdnje o sličnim problemima, ali niko nije prijavio te probleme'', tvrde u IHF-u čiji je predsjednik Egipćanin Hasan Mustafa.

''Nismo primili niti jednu pritužbu na hranu od bilo kojeg učesnika prvenstva. Takođe, u reprezentaciji Bjelorusije, koja je dijelila švedski sto sa Slovenijom, nije prijavljen nikakav problem'', zaključio je IHF, uz napomenu:

''Što se tiče same utakmice, Slovenija je igrala dobro uprkos tvrdnjama da su i devetorica igrača koja su igrala imala probleme. Na početku drugog dijela utakmice vodili su sa pet razlike. Na terenu nije izgledalo kao da su bolesni.''

Ranije su iz selekcije Danske kazali da su Slovenci sami krivi, jer su naručivali hranu van hotela.

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!