[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/24\/autoput-16.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/24\/100x73\/autoput-16.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/24\/autoput-16.jpg","size":"91.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

JP AUTOCESTE: Kolika je zarada od naplate cestarine

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH u 2020. ostvarilo je prihod od naplate cestarine u iznosu 36.360.191,22 KM bez izuzimanja PDV-a, potvrđeno je Feni iz tog preduzeća.

Prihod od naplate cestarine se koristi za finansiranje troškova redovnog poslovanja.

Do sada je izgrađeno 113 kilometra autoceste na Koridoru 5-C kroz BiH (Zenica sjever – Zenica jug, Zenica jug – Tarčin, Međugorje – Bijača i Svilaj – Odžak).

U novembru 2020. pušteno je u promet novih 11 kilometara autoceste na Zeničkoj obilaznici, a privode se kraju i radovi na izgradnji poddionice Buna – Počitelj.

U toku su radovi na dionicama Počitelj – Zvirovići, Tarčin – Ivan, Tunelu Ivan, Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca.

Također, u novembru 2020. potpisan je Ugovor o dionica Poprikuše – Nemila dužine 5,5 kilometara.

Pokrenute su tenderske procedure za dionice Tunel Kvanj – Buna, Nemila – Vranduk, te Putnikovo brdo – Medakovo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!