[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/24\/nedim-sladic-ekoljublja-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/24\/100x73\/nedim-sladic-ekoljublja-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/24\/nedim-sladic-ekoljublja-2.jpg","size":"91.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Nedim Sladić: Zima se vraća

Meteorolog Nedim Sladić kazao je da je sinoć došlo do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će se njena os premještati preko sjevernog dijela Apeninskog poluostrva i Alpa. Šta to zapravo znači za nas u Bosni i Hercegovini?

-U prizemlju formira se novo ciklonalno polje koje će sutra utjecati na vrijeme u našoj zemlji donoseći vlažan i nestabilan zrak s kojim će u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne biti obilnijih padavina, naročito na navjetrinskim stranama Dinarida. Polje se dodatno produbljuje, odnosno jača nad Italijom i odmiče prema kraju dana prema srednjem Jadranu i Bosni i Hercegovini, a uz ciklonu je vezana i pripadajuća fronta okluzije. Prelaskom ciklonalnog centra i pripadajuće okludirane fronte u prizemlju preko Bosne i Hercegovine dolazi do promjene visinskog strujanja s jugozapadnog na sjeverozapadno i priliva hladnijeg zraka s kojim će kiša u večernjim satima najprije na sjeverozapadu Bosne preći u susnježicu i snijeg, a u noći s nedjelje na ponedjeljak i u ostalim bosanskim područjima, uz stvaranje snježnog pokrivača. Zima se ponovo vraća.

Ujutro i prijepodne pretežno oblačno vrijeme sa padavinama u Krajini, zapadnim, jugozapadnim područjima Bosne, u Hercegovini i djelomično u centralnim područjima Bosne. U nižim područjima zemlje padat će kiša, a na nadmorskim visinama iznad 1200 metara snijeg. Intenzivnije padavine se prognoziraju uz navjetrinsku stranu Dinarida gdje će usljed izraženijeg hlađenja zraka postojati uslovi za obilniji snijeg. Bez padavina u prvom dijelu dana očekuje se na većem prostoru Posavine i Tuzlanskog kantona. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 9, na jugu do 12 ºC.

 U ranim večernjim satima prolaskom ciklone preko Bosne i Hercegovine sa zadnje strane sistema počet će pritjecanje sve hladnijeg zraka s kojim će najprije u Krajini kiša preći u susnježicu i snijeg, a potom uz prolazno pojačan sjeverozapadni vjetar se širiti prema ostatku zemlje gdje se prelazak kiše u snijeg očekuje u noći na nedjelju. Očekuje se do ponedjeljka ujutro između 3 i 10, lokalno u brdsko-planinskim područjima do 15 cm novog snježnog pokrivača u nižim predjelima, a na najvišim planinama i preko 30 cm, prognozirao je Sladić.

POGLEDAJTE DETALJNO:

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!