[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/17\/muriz-memic-start.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/17\/100x73\/muriz-memic-start.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/17\/muriz-memic-start.jpg","size":"80.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Muriz Memić: Ja ću biti i sud i tužilac, molim građane da potpišu peticiju

Otac ubijenog mladića Dženana Memića u večerašnjem video obraćanju najavio je onlinu peticiju za smjenu članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Zamolio je građane da je potpišu u što većem broju koju će predati VSTV-u. Peticiju su pokrenuli udruženja Dženan Memić i David Dragičević.

“Svi već znate da već petu godinu traje ova naša borba da dokažemo da je Dženan ubijen, da dokažemo da nije bila saobraćajna nesreća. Možda sam nekima i dosadio ali ova država nema sluha da to uradi. Da sam ja šutio da je Ifet Feraget šutio ovo bi prošlo kao saobraćajna nesreća. Mi smo pokušavali dokazati da se radi o ubistvu i mi smo u tome uspjeli. Prvo smo sebi obrazlagali i sve što smo iznosili u javnost je tačno.

Tužilaštvo na čelu sa Dalidom Burzić dovodili su lažne svjedoke, lažna vještačenja da bi progurali lažnu saobraćajnu nesreću.

Oni vjerovatno nisu shvatili da ćemo mi biti uporni i ići do kraja. Ovo je svakome postalo jasno, samo što država nema sluha da ovo dokaže i dovede do kraja. Predmet je na Vrhovnom sudu FBiH njima je cilj krađa vremena. Ja još imam sabura ja trpim, ako država ništa ne uradi meni poslije ovoga neće trebati ni država ni sud ni tužilaštvo. Ja ću biti i sud i tužilac prenosi Fokus.

Krajnje je vrijeme da Vrhovni sud donese odluku i da krene drugi postupak. Ja želim da poštujem zakone ove države, i ja pokušavam prvo pravno slušam svog advokata, i on je pet godina uložio.

Glavna državna tužiteljica je rekla da će istraga dati rezultate i ja očekujem te rezultate i svima će biti jasno ko se štiti.

Mnogi policajci iz ovog predmeta su činovani, dobili bolje pozicije. Donesena je jedna presuda da se trebaju oduzeti činovi, ali je za sedam dana Ustavni sud donio odluku da se ne provodi presuda. Kad država hoće može za sedam dana završiti”, kazao je Memić.

Dalje je naveo da odlaskom Milan Tegeltije sa čela VSTV-a “nismo dobili ništa”.

“Ostalo je 14 drugih članova koji su radili s Milanom. Ja ću tražiti da se smijeni kompletan VSTV.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija nastoji da VSTV imenuje Seada Kreštalicu za četvrtog zamjenika. A svi znate da je tužilac Kreštalica sakrivao dokaze, navodio svjedoke kako da svjedoče, mene ismijavao i oni traže njegovo unapređenje da bi ga s tim zaštitila. Saralija je zamijenila Burzić i nastavila njenim stopama.

Mi ćemo napraviti peticiju da ode cijeli VSTV”, kazao je Memić.

Dodao je da očekuje od Tužilaštva BiH da završe istragu u što kraćem roku.

Iz istrage Državnog tužilaštva se ne može ništa sakriti. Moram neke ljude da obavijestim da će se voditi posebna istraga kako je Dženan umro u Kliničkom centru i na koji način. To će se mnogi zapitati ja imam te informacije i mnogi će se uhvatiti za glavu kako se to desilo.

Zbog lažne amnezije Alise Mutap ovo traje pet godina. Potreba Dalide Burzić, Vahida Ćosića je bila amnezija”, kazao je.

Na kraju je kazao da čeka Vrhovni sud FBiH da donesu odluku pa da objavi dokument šta je jedan član sudskog vijeća radio.

Iako u ovom trenutku ne mogu praviti proteste Memić je dodao da čim se ukaže prilika da će ih napraviti.

 

“Ja neću odustati, ja se borim za sve građane. Pozvao bih sve građane da potpišete peticiju i ja ću je predati VSTV-u za njihovu ostavku da svi moraju odstupiti sa pozicije. Ako neko valja nek ga ponovo izaberu”, kazao je.

Potpisati peticiju možete OVDJE

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!