[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/fna-130603.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/100x73\/fna-130603.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/fna-130603.jpg","size":"75.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Uskoro slanje prikupljene građe za nominaciju sevdalinke na UNESCO

Multimedijalna konferencija "Nominacija sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva" održana je danas u Tuzli u okviru 12. Festivala sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim".

Konferencija je spoj audio, video i govornih prezentacija s osvrtom na ono što je do sada urađeno i onog što slijedi u narednom periodu, kada je u pitanju prikupljanje građe i poslednje pripreme za izradu nominacijskog fajla za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ovu listu.

U decembru 2016. godine Udruženje muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona podnijelo je inicijativu Komisiji za saradnju sa UNESCO-om da se sevdalinka nominuje za upis na UNESCO-vu listu kao kulturna nematerijalna baština.

- Nakon prihvatanja inicijative obratili smo se Federalnom ministarstvu za kulturu i sport i dobili  podršku, te oformili radnu grupu stručnjaka za prikupljanje građe za fajl koji treba dostaviti UNESCO-u - istaknula je direktorica Festivala sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim" Ramiza Milkunić, koja je ujedno i predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika TK, podnosioca spomenute inicijative.

Najavila je da će prikupljena građa uskoro biti poslata UNESCO-u, a materijal su četiri godine prikupljali etnolozi, muzikolozi, historičari i drugi stručnjaci.

Podsjetila je da Udruženje muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona već 12 godina održava taj Festival, koji je ishod rada tokom cijele godine, ističući da je važno sevdalinku kao naslijeđe Bosne prenijeti na mlade.

- Tuzla je upisala svoje ime na kartu čuvara sevdalinke kao dijela nematerijalnog naslijeđa BiH održavanjem festivala sevdalinke godinama u kontinuitetu - navela je predstavnica Federalnog ministarstva kulture i sporta Mirela Miličević Šečić.

Smatra iznimno važnim da se pri pripremi nominacije sevladinke na UNESCO-vu listu uključe sve relevantne institucije i stručnjaci koji istražuju i štite sevdalinku.

Na konferenciji je prikazan kratki dio filma o sevdalinci koji je u izradi, a bit će sastavni dio nominacijskog fajla za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-vu listu.

Skup je održan uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!