[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/fna-130598.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/100x73\/fna-130598.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/fna-130598.jpg","size":"89.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Društvo treba da se prilagodi osobama s invalidetom, a ne obratno

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice  KS i organizacija “MyRight” organizovali su danas u Sarajevu prijem s ciljem da se široj javnosti i državnim strukturama ukaže na problem sa kojima se osobe s invalidetom svakodnevno susreću.

Jasminka Proho, predstavnica Koordinacinog odobra udruženja s invalidetom KS i predsjednica Odbora za inkluzivno obrazovanje KS tim povodom je kazala da je današnji moto Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom gradnja boljeg društva, društva koje je pristupačno, održivo i nakon pandemije COVID 19,  u kojem osobe s invaliditetom ostvaruju sva prava.

-  Pokazalo se u stvari da se treba više raditi na edukaciji, profesionlanom usavršavanju nastavnika. Da kada se donose neke rješenja moraju se pitati osobe s invaliditetom koje su kroz svoje obrazovanje prošli takav vid obrazovanja jer najbolje znaju šta traba da se uradi da bi to obrazovanje zasta bilo upotpunosti kvalitetno i inkluzivno - istakla je Proho.

Također je navela da položaj osoba sa invalidetom nije na zavidnom položaju.

- Moramo imati kvalitetno inkluzivno obrazovanje za svu djecu i mlade osobe sa invalidetom i da bi sve to ostvarili moramo imati adekvatna pomagala, a sve nam je to neophodno da bi osobe s invalidetom mogle zaposliti i da bi bili korisni članovi ovoga društva. Često se osobe sa invaliditetom posmatraju kroz svoj invaliditet, šta oni to ne mogu uraditi, a ne šta mogu uraditi. Društvo ustvari treba da se prilagodi osobama s invalidetom da bi bilo inkluzivno, a ne da se osobe sa invalidetom prilagođavaju društvu - dodala je Proho.

Nadina Imamović, predsjednica Aktiva/Odbora mladih osoba sa invaliditetom, na današnjem skupu je poručila da je bitno da se motivira što više mladih ljudi, da se uključe u rad ogranizacija koje zagovaraju prava osoba sa invaliditetom, jer jedino zajednički možemo prevazići barijere sa kojima se suočavamo u našem društvu.

 Dodala je da osobama s invaliditetom, mladima sa invaliditetom ne treba pažnja samo danas, ne treba govoriti o invaliditetu i teškoćama sa kojima se suočavaju osobe s invalidetotm samo danas, nego svaki dan.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!