[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/31120-kuhari.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/100x73\/31120-kuhari.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/31120-kuhari.jpg","size":"85.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Festivalom hrane u Los Rosalesu obilježen Dan osoba s invaliditetom

 Festivalom hrane na kojem su prezentirana slatka i slana jela te predstavljene aktivnosti Udruženja mladih "Ružičnjak - Los Rosales" iz Mostara u četvrtak je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

- Osobama s invaliditetom treba pružiti sve moguće oblike poticaja integracije u širu društvenu zajednicu jer nas one uče umijeću življenja malih koraka. Međutim, taj poziv vrijedi ne samo danas nego svaki dan našega života i utjecat će na naše buduće odluke - kazala je glazbena terapeutkinja u Centru "Los Rosales" Lucija Hrstić.

Hrstić je istaknula važnost i značaj glazbene terapije koja, inače, u BiH nije izrazito razvijena.

- Kao glazbeni terapuet obučena sam da vodim grupne i individualne seanse glazbene terapije prema kliničko dokazanim postupcima jer sam obuku primila od najznačajnijih glazbenih terapeuta iz Zagreba. Bosna i Hercegovina nema izrazito razvijenu obuku glazbene terapije i moja misija je ne samo voditi seanse ovdje, već svojim znanjem širiti i promovirati glazbenu terapiju kao dokazani klinički postupak liječenja - pojasnila je Hrstić.

Dodala je kako je njena misija vodilja pomaganje drugima.

- Moja misija je pomagati drugima, jer su postojali plemeniti ljudi koji su meni pomagali, koji su mi omogućili govoriti javno o ovo što danas iznosim, biti ono što danas jesam. U znak zahvalnosti svim tim osoba, ja sam ona koja želi svoju pomoć, znanje dati i darovati drugima - naglasila je glazbena terapeutkinja.

Predsjednica Udruženja "Ružićnjak" Jasna Rebac kazala je kako su i ove godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u uvjetima pandemije odlučili fokus staviti na mlade.

- Pružili smo priliku da naša partneraka škola, to je Poljoprivredno- tekstilna škola, sa svojim učenicama pokaže što oni to rade, kako se može biti lijep, a zdravo živjeti i da to pokažu članovima Udruženja "Ružičnjak", Koalicije "Zajedno smo jači", odnosno svim mladim osobama s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji - kazala Rebac.

Dodala je kako će osoba s invaliditetom pročitati pjesme koje su napisali, pokazat će radove koje su uradili tijekom ove godine, a kuharska radionica će prezentirat jela koja su najbolje naučili kuhati.

I ovom prigodom Rebec je upozorila kako HNŽ i dalje nema usvojen Lokalni plan za prava i položaj osoba s invaliditetom.

- Poslije nekoliko godina interveniranja i pravljenja različitih draftova od Koalicije i samog "Ružićnjaka" predali smo taj dokument na daljnje postupanje. Nažalost, do danas nismo dobili niti odgovor, a kamoli da je Lokalni akcijski plan usvojen - kazala je Rebac.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!