[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/sud-1-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/100x73\/sud-1-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/sud-1-2.jpg","size":"45.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Izrečena prvostepena presuda u predmetu Radovan Paprica i drugi

Odjel I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine danas je donio i javno objavio presudu u predmetu Radovan Paprica i drugi kojom su optuženi Radovan Paprica i Slavko Ognjenović osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po osam godina za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. 

Optuženi Paprica i Ognjenović krivi su što su od početka aprila 1992. godine, pa najmanje do septembra 1992. godine, u kome periodu se odvijao širok i sistematičan napad vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad te da njihove radnje čine dio napada, kao pripadnici vojnih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, upotrebom sile i prijetnje počinili silovanje.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, u vezi s odredbama članova 200. i 202. Zakona o obligacionim odnosima djelomično je usvojen imovinskopravni zahtjev oštećene, pa se optuženi obavezuju da oštećenoj, na ime naknade nematerijalne štete, solidarno isplate ukupan iznos od 37.000 KM i to na ime duševnih bolova zbog povrede slobode ili prava ličnosti iznos od 12.000 KM, te duševnih bolova zbog smanjenja životne aktivnosti iznos od 25.000 KM, a sve sa zakonskim zateznim kamatama od dana donošenja prvostepene presude 3. decembra 2020. godine u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

U preostalom dijelu postavljenog imovinskopravnog zahtjeva, oštećena se upućuje da zahtjev može ostvariti u parničnom postupku, navodi se u saopćenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!