[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/brexit-london-odgoda-xinhua-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/100x73\/brexit-london-odgoda-xinhua-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/brexit-london-odgoda-xinhua-1.jpg","size":"64.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Eustice: Britaniji i EU ističe vrijeme za postizanje trgovinskog sporazuma

Britaniji i Evropskoj uniji ističe vrijeme za postizanje trgovinskog sporazuma o Brexitu, ali ako se solidan napredak ostvari u ovoj sedmici, razgovori bi se mogli produžiti, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar okoliša George Eustice.

Uz samo nešto više od četiri sedmice prije nego što Ujedinjeno Kraljevstvo konačno napusti  EU na dan 31. decembra, obje strane zahtijevaju ustupke jedna od druge po pitanjima ribolova, državne pomoći i načina rješavanja budućih sporenja.

- Uistinu nam ističe vrijeme, ovo je ključna sedmica, potreban nam je prodor u razgovorima – izjavio je Eustice zaTV stanicu  Sky.         

- Zaista mislim da smo sada u posljednjoj sedmici ili 10 dana, i naravno, ukoliko se veliki napredak ostvari u ovoj sedmici uvijek je moguće produžiti te pregovore – kazao je.         

Britanija je formalno napustila EU 31. januara, ali je otada u prelaznom periodu u kome su pravila trgovine, putovanja i poslovanja ostala nepromijenjena. Od početka 2021., Bruxelles će tretirati London kao treću zemlju.         

Dvije strane pokušavaju postići trgovinski sporazum koji bi obostrano štitio trgovinsku razmjenu vrijednu skoro trilion dolara  i krhki mir u Sjevernoj Irskoj pod britanskom vladavinom.

Razgovori između šefa pregovaračkog tima EU Michela Barniera i vodećeg britanskog pregovarača Davida Frosta nastavljeni su u nedjelju. Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavio je da je ovo veoma značajna sedmica za Brexit.

- David Frost jasno je stavio do znanja da mi nastavljamo pregovore jer mislimo da postoji mogućnost postizanja sporazuma, i trebali bismo ustrajati u njima – izjavio je Eustice, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!