[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/milky-way-galaxy.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/100x73\/milky-way-galaxy.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/milky-way-galaxy.jpg","size":"93.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Naučnici otkrili lutajuću planetu u našoj galaksiji

Astronomi su u našoj galaksiji uočili i pronašli neobičnog gosta ili stanvonika. Riječ je o lutajućem planetu, koji je gabaritno manji od Zemlje i nije povezan ni sa jednim suncem.

Naučnici koji proučavaju "Milky Way" ili Mliječnu stazu, su istaknuli kako postojo mogućnost da takvih, slobodnih ili lutajućih planeta ima veoma mnogo, ali da jednostavno, do sada nisu uspjeli da ih vide. Ovaj fenomen je uspio nakon što su naučnici iskoristili fenomen koji se naziva "gravitacijska mirkoleća" pomoću kojeg su uhvatili lom svjetlosti udaljene zvijezde. 

Autor studije, Pryemek Mroy. sa kalifornijskog Instituta tehnologije je kazao -šanse da uhvatimo gravitacijsku mikroleću izuzetno su male jer tri predmeta - izvor, leća i promatrač - moraju biti gotovo savršeno poravnati.-

Naučnici vjeruju da slobodni ili lutajući planeti nastaju rotirajućim diskovima gustog plina i prašine koji se nalaze oko zvijezda, te su izbačeni iz originanog planetarnog sistema nakon interkacije, one gravitacijske sa drugim svemirksim tijelima koja se nalazi u osjetilnoj zoni, javlja Independent. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!