[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/eana-logo.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/100x73\/eana-logo.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/eana-logo.png","size":"181.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Stalna razmjena informacija između 32 članice EANA-e sada još važnija

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je, zbog nesretnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19, održala prvu internetsku konferenciju ikad, umjesto konferencije uživo koja je trebala biti održana u Kijevu.

Kako je saopćeno iz EANA-e, konferencija, koja je inače trebala da traje jedan dan sa uvodnim izlaganjima i panel diskusijama, transformisana je u niz online sastanaka koji su trajali tokom šest sedmica, počev od 17. septembra, a završivši 23. oktobra online sastankom pod nazivom "Koronavirus: promjene i prilike".

- Novinske agencije su više nego ikad postale žile kucavice međunarodnog protoka informacija. Kriza COVID-19 dodatno je naglasila tu ulogu, ali istovremeno je proizvela izazove bez presedana. Stalna razmjena informacija između 32 članice EANA-e sada je još važnija - rekao je Peter Kropsch, predsjednik EANA-e i izvršni direktor dpa.

Pretvaranje jednodnevnog sastanka u seriju online panel diskusija pokazalo se korisnim za interakciju između EANA-e i njenih članica, kao i za jačanje veza unutar zajednice.

Fokusirajući se na efekte pandemije na novinske agencije, paneli su se bavili temama od diverzifikacije proizvoda pod uticajem pandemijske krize do ponovnog razmatranja uloge novinskih agencija u društvu tokom proteklih nekoliko mjeseci, navodi se u saopćenju.

- Novinske agencije ponovo su dokazale da imaju sposobnost da preuzmu ulogu okosnice cijelog medijskog ekosistema. Tokom ovih teških vremena, naše članice su ojačale i razvijale su se na način koji je bio najbolji za njihove klijente, njihove partnere i društva u cjelini, pružajući svima pouzdane, tačne i provjerene informacije - rekao je Alexandru Giboi, generalni sekretar EANA-e.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!