[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/26\/download.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/26\/100x73\/download.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/26\/download.png","size":"134.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Facebook se sprema za moguće nemire i nerede u SAD-u

Iz dana u dan, sve su bliže američki predsjednički  izbori, koji će biti organizirani u vrijeme pandemije koronavirusa. Da li će Trump osvojiti još jedan mandat ili će Joe Biden postati predsjednik? To je pitanje koje ćemo sazanti idućeg mjeseca. Za izbore koji nam sljeduju, naročito se priprema i Facebook. Mnogi smatraju kako je upravo ova kompanija bila glavni razlog pobjede koju je ostvario Donald Trump na posljednjim izborima, jer je dozovolila širenje brojnih lažnih vijesti, koje su, između ostalih, objavljivali i Rusi, ali i tinejdžeri iz Makedonije, koje su makar dijelom djelovale na raspoloženje američkih birača.

Ova kompanija se našla i na udaru, nakon što nisu spriječili upload video snimka pokolja iz Novog Zelanda, kao i zbog činjenice da nisu utjecali na sprječavanej genocida u MIanmaru, kao i to da nisu djelovali i spriječili širenje raznih zavejra i teorija koje su se širile platformama WhatsApp i Instagram.

Vjerovatno je upravljanje mrežom koja ima milione korisnika zaista komplikovano, a zasutavljanej širenja fake news-a gotovo nemoguće. iz Facebooka su kazali da se spremaju već godinama za dolazak izbora. Nisu se pirpremali samo za predizbornu kampanju, već su se spremali i za sve što se može desiti i poslije izbora, odnosno za potencijalne nerede i nemire koji bi se mogli dogoditi za i poslije izbora.

Prema pisanjima nekoliko američkih medija, ova kompanija već od ranije posjeduje određene alate koje su koristili u takozvanim rizičnim zemljama. Kako su kazali, prijašnji izbori će biti dobra podloga i iskustvo za ovogodišnje. Zaposlili su niz stručnjaka i tim ljudi sa iskustvom u različitim područjima kako bi se što bolje pripremili za različite scenarije. Dakle, Facebook misli na sve, prenosi cnet.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!