[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/14102020-06m.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/100x73\/14102020-06m.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/14102020-06m.jpg","size":"125.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Brčko: Novčane kazne za kršenje Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti

Inspektorat Brčko distrikta BiH oglasio se priopćenjem u kojem podsjeća javnost na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH koji je usvojen 14. listopada ove godine, a kojim su između ostalog propisane i sankcije za kršenje odredbi navedenog zakona.

Zakonom se propisuje sustav zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje se obvezno provode radi sprječavanja i suzbijanja, eliminacije i eradikacije zaraznih bolesti, prava i obveze tijela i institucija Brčko distrikta BiH, zdravstvenih ustanova, pravnih i fizičkih osoba i poduzetnika u postupku provedbe mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kao i druga pitanja od značaja za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti na području Distrikta.

Također, propisane su sankcije za kršenje odredbi navedenog Zakona.

"Novčane kazne se mogu izreći zdravstvenoj ustanovi (od 1.000 do 10.000 maraka), odgovornoj osobi u zdravstvenoj ustanovi (200 do 2.000 marka), zdravstvenom radniku ako ne prijavi zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obveznom prijavljivanju i ne poduzima mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti povezanih s pružanjem usluga zdravstvene zaštite (od 100 do 1.000 maraka), zatim pravnoj osobi koja obavlja poslovnu djelatnost (od 1.000 do 10.000 maraka), odgovornoj osobi u pravnoj osobi (od 200 do 2.000 maraka) te poduzetniku (od 200 do 1.500 maraka) i veterinarskoj organizaciji koja ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (1.000 do 10.000 maraka)", navode iz Inspektorata.

Kazne se mogu izreći i odgovornoj osobi u veterinarskoj organizaciji koja ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (od 200 do 2.000 maraka), poduzetniku koji obavlja veterinarsku djelatnost i koji ne obavijesti zdravstvenu ustanovu o pojavi zoonoza u skladu s posebnim propisom (200 do 1.500 maraka) i fizičkoj osobi (od 100 do 1.000 maraka).

Iz Inspektorata Brčko naglašavaju kako zdravstvena ustanova i odgovorna osoba u zdravstvenoj ustanovi mogu biti kažnjeni, pored ostaloga, ako ne prijave zaraznu bolest ili stanje koje podliježe obveznom prijavljivanju, ne provode posebne mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kao i ako ne provode mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti određene podzakonskim aktima.

Također, pravna osoba koja obavlja poslovnu djelatnost, odgovorna osoba u pravnoj osobi kao i poduzetnik mogu biti kažnjeni, pored ostaloga, ako ne osiguraju sanitarne preglede zaposlenih osoba, ne obave kontrolu korištenja propisane zaštitne opreme te ako ne provode mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

U priopćenju se ističe kako fizička osoba može biti kažnjena, pored ostaloga, ako odbije da se izolira, hospitalizira i liječi od zarazne bolesti, odbije da se cijepi protiv hepatitisa B, odbije da se stavi pod zdravstveni nadzor ili ne koristi propisanu zaštitnu opremu.

Novčanom kaznom može biti kažnjen i roditelj odnosno skrbnik djeteta ako odbije cijepljenje djeteta cjepivom iz programa obvezne sistematske imunizacije.

"Ako se preventivnim djelovanjem ne postigne svrha, mjerodavna inspekcija će poduzimati mjere i radnje u skladu s propisanim ovlastima, a nakon što Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine stupi na snagu", porčuju iz Inspektorata.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!