[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/pcr.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/100x73\/pcr.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/23\/pcr.jpg","size":"50.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

ŠTA SE DEŠAVA: Rezultati PCR testova preko noći od negativnih postaju pozitivni!?

Prema informacijama do kojih je od pacijenata došao portal Startbih.ba, posljednjih nekoliko dana u Kantonu Sarajevo se dešavaju u najmanju ruku „neobične“ stvari sa rezultatima PCR testova. Naime, određeni broj pacijenata je nakon prvobitno potvrđenog negativnog testa već narednog dana obavješten o pozitivnom nalazu iako se bris/uzorak uzimao samo jednom.

Ove informacije su nam nezvanično potvrdili i doktori u nekoliko sarajevskih domova zdravlja. Kako su nam kazali, ove „anomalije“ su primjećene od početka ove sedmice, odnosno od ponedeljka, a kako su nam kazali u nekim danima čak 50% uzoraka je nakon prvobitno negativnog nalaza već sutradan se u sistemu pojavio novi, pozitivan, nalaz iako se uzorak uzimao samo jednom. U sistemu međutim stoji da su rađena dva brisa.

-Mi nalaze dobijamo elektronski. Da se radi o jednom ili nekoliko slučajeva možda bi se i moglo pomisliti da je u pitanju neka greška, ali ovo je sada postala učestala pojava – kazao nam je jedan doktora sa kojim smo razgovarali uz napomenu da informacije odnosno nalaze dobijaju iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) te da nisu u mogućnosti da saznaju i provjere zbog čega se ovo dešava.

-Što se tiče nas, mi smo samo izvršitelji na terenu koji uzimaju briseve onako kako to piše u uputstvu. Uz svaki bris koji dostavlja Zavod za javno zdravstvo postoji uputstvo i mi radimo prema njemu. Bris se uzima sa dva štapića iz nosa i grla i oba štapića idu u jedan medij. Ako se nešto slučajno dešava u međuvremenu sa rezultatima trebalo bi to onda provjeriti sa Zavodom i Mikrobiologijom na UKCS jer u tom slučaju bi se promjenila i stvarna realna brojka na terenu – kaže za portal Startbih.ba Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Pisane upite za komentar smo tokom dana poslali na adresu Zavoda za javno zdravstvo KS te Kliiničke mikrobiologije UKCS, a njihove odgovore ćemo objaviti po prispjeću.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!