[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/30\/pompeo-pres-11052018-xinhua-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/30\/100x73\/pompeo-pres-11052018-xinhua-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/30\/pompeo-pres-11052018-xinhua-2.jpg","size":"62.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Pompeo kritikovao Kinu zbog ophođenja prema Ujgurima

Američki državni sekretar Mike Pompeo tokom današnje  posjete Rimu, koja je zasjenjena njegovom kritikom Vatikana zbog težnje ka bližim odnosima s Pekingom, verbalno je napao odnos Kine  prema vjerskim slobodama.

- Nigdje se vjerska sloboda ne napada više nego u Kini - rekao je Pompeo na simpoziju koji je organizovala američka ambasada.

Pompeo, koji tvrdi da je zagovornik vjerskih prava, osudio je Peking zbog odnosa prema ujgurskoj muslimanskoj manjini i rekao da su se sve vjerske grupe suočile s represijom, javio je BBC.

- Kineska komunistička partija napala je svaku vjersku zajednicu u Kini, protestantske kućne crkve, tibetanske budiste, poklonike Falun Gonga i mnoge druge. Čak ni katolici nisu pošteđeni ovog vala represije - rekao je.

Kina je dosljedno branila svoje ophođenje prema ljudskim pravima i negirala bilo kakvo zlostavljanje Ujgura.

Vatikanski zvaničnici izrazili su iznenađenje prošle sedmice kada je, uoči planirane posjete Rimu, Pompeo u konzervativnom katoličkom časopisu objavio esej u kojem je oštro kritikovao Svetu Stolicu zbog planova za obnovu dvogodišnjeg sporazuma s Pekingom.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!