[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/cubrilovicbrcko.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/100x73\/cubrilovicbrcko.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/cubrilovicbrcko.jpg","size":"66.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Čubrilović i Milić o izmjeni zakonskih rješenja od značaja za građane Brčkog

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sastali su se danas u Brčkom, a teme razgovora odnosile su se na privrednu saradnju, aktivnosti koje se provode u vezi s izgradnjom novog autoputa te izmjene zakonskih rješenja s ciljem ostvarivanja prava građana u oblasti penzionog osiguranja i prava na podsticaje u poljoprivredi.

"Bilo je riječi o usklađivanju i izmjeni zakonodavstva budući da se Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju RS direktno primjenjuje na prostoru Brčko distrikta BiH. Kada su u pitanju policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH, za njih ne vrijedi odredba o pet plata koje su najpovoljnije u smislu određivanja penzije prilikom kreiranja rješenja o penzionisanju. Potrebno je uskladiti određene zakone kako bismo i tim policijskim službenicima izašli u susret“, rekao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da je s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske razgovarao i o pitanjima koja se tiču ostvarivanja prava na podsticaje u slučaju da podnosilac zahtjeva ima prebivalište u RS ili Brčkom, a zemljište se nalazi ili u Distriktu ili u RS.

"Postoje određeni problemi i to su pitanja koja ćemo na operativnom nivou, uz podršku predsjednika, nastojati da rješavamo“, dodao je Milić.

Gradonačelnik je napomenuo da je na sastanku razgovarano o suštinski važnim temama poput privredne saradnje i izgradnje autoputa iz pravca Vukosavlja prema Bijeljini, kao i trasi koja bi išla iz pravca Sarajeva, također kroz Brčko, prema Beogradu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su jučer na sjednici Narodne Skupštine usvojeni zakoni koji će omogućiti brže rješavanje pitanja imovinskih odnosa kako bi se ušlo u izgradnju dionice autoputa koja je interesantna za građane koji žive u Brčkom.

"Svi mi koji učestvujemo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nastojat ćemo da budemo servis građana, pogotovo privrede iz koje svi crpimo i sredstva i uslove za daljnji napredak, jer razvoj privrede znači novu vrijednost, veći obim posla i veći broj zaposlenih. Trebamo stvarati uslove da nas što više ostaje na ovim prostorima i da imamo egzistenciju kroz svoje angažovanje. Nastojat ćemo da u tom pravcu djelujemo i dalje", zaključio je Čubrilović.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sastali su se u Domu kulture, nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, s privrednicima s područja Brčko distrikta BiH, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!