[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/21\/australija-sydney-koronavirus-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/21\/100x73\/australija-sydney-koronavirus-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/21\/australija-sydney-koronavirus-xinhua.jpg","size":"68.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Prerano za otvaranje australske Viktorije uprkos padu broja slučajeva virusa

 Viktorija, država u središtu australskog drugog talasa  infekcija Covid-19 zabilježila je u ponedjeljak samo 11 novih slučajeva, što je najniži dnevni porast u više od tri mjeseca.

"Ovo nije samo dobar dan, to je i sjajan dan", rekao je premijer Viktorije Daniel Andrews novinarima na svom dnevnom brifingu za novinare.

Međutim, dodao je da su "ti brojevi i dalje previsoki", te da je "još uvijek prerano za otvaranje".

Dvije su smrti zabilježene preko noći, što je dovelo do broja od 763 umrlih, te do nacionalne brojke 851.

Nove infekcije neprestano opadaju u cijeloj državi, što ulijeva nadu za 4,9 miliona stanovnika glavnog grada Melbournea koji su bili pod strogom blokadom od 2. augusta, kada je dnevno bilo 700 slučajeva koronavirusa.

U nedjelju je zabilježeno 14 novih slučajeva virusa.

Da bi se neka ograničenja ukinula na kraju mjeseca, prosjek 14-dnevnog broja zaraza u Melbourneu mora biti ispod 50. U ponedjeljak je pao na 34,4, prenosi dpa.

Ograničenja četvrte faze u Melbourneu uključuju policijski sat od 21.00 do 05.00, ograničenje putovanja preko pet kilometara, široko zatvoreno poslovanje i ograničenje vježbanja na otvorenom od dva sata.

Iako će se neka pravila ublažiti 28. septembra, premijer je rekao da će noćni policijski sat ostati na snazi ​​barem do 26. oktobra.

Andrewsovo "drastično zaključavanje" privuklo je međunarodnu pažnju.

Prošle sedmice  Washington Post objavio je naslov koji je premijera nazivao "diktatorom", navodeći da su stanovnici Melbournea bili zatvoreni duže od "zatvaranja u Manili od 92 dana, 76 dana u Wuhanu u Kini, 58 dana u Italiji i 33 dana širom Novog Zelanda".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!