[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/19\/homemade-ajvar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/19\/100x73\/homemade-ajvar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/19\/homemade-ajvar.jpg","size":"149.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Pripremite se za zimu: Recept za domaći ajvar

Mnogima je zima nezamisliva bez ajvara, koji se priprema u brojnim varijantama.  Upravo zbog varijacija sastojci nisu strogo zacrtani jer se po ukusu određuje ljutina ili slatkoća ajvara, izražajnost određene namirnice, gustoća...Za pripremu ajvara najvažnije je stpljenje - morate pažljivo čistiti, peći, mljeti i miješati dok se ajvar “krčka”... Donosimo recept za ajvar na makedonski način, koji se prenosi sa generacije na generaciju.

Sastojci: 
- 10 kg crvene paprike
- 3 velika plava patlidžana
- 5 dcl ulja
- sol po želji 
- 1 velika žlica šećera

Postupak:
1. Papriku ispecite u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)

 

  1. Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

    3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

    4. Tijekom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolijevajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prijelaz drvenom žlicom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca.

    So i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.

    5. U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te pospremite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom i dekom. Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom pospremite na hladno i mračno mjesto.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!