[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/gras-77.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/100x73\/gras-77.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/10\/gras-77.jpg","size":"140.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Kalem potpisao Ugovor za sanaciju tramvajske pruge

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem potpisao je danas Ugovor za sanaciju tramvajske pruge na dionici "S" krivina – tramvajsko stajalište "Marijin Dvor" sa predstavnikom izvođača radova Konzorcija "OK BAU" d.o.o. Gradačac i "Željo" d.o.o. Konjic Jasminom Beširevićem. 

Ugovor je potpisan nakon provedenog otvorenog postupka javne nabavke radova, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Riječ je o prvoj obnovi ovog dijela pruge nakon 42 godine, za što je Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja izdvojio 583.951,44 KM.

- Sanacija tramvajske pruge od "S" krivine kod hotela Holiday Inn do stajališta Marijin Dvor, ukupne dužine 368,88 metara podrazumijeva iskop kolosječne ispune u dubinu do gornje površine postojeće betonske ploče i u prosječnoj širini 2,40m. U fazi gornjeg stroja podrazumijeva se zamjena postojećih šina, poprečnih razupora i sistema pričvršćenja. Postojeće šine se mijenjanju novim - naveo je ministar Kalem.

Naglasio je da su nastojanja Vlade KS kroz ovaj projekt, kao i projekt obnove pruge od Marijin Dvora do Ilidže, unaprijediti javni gradski prijevoz u Kantonu.

Rok za izvođenje radova je 40 dana, a počet će odmah nakon što se imenuje nadzorni organ nad izvođenjem radova, te obave druge administrativne pripreme.

Po riječima ministra Kalema, tramvajska pruga na dijelu od "S" krivine do stajališta Marijin Dvor obnovljena je posljednji put 1978. godine. Dug eksploatacioni period bez ulaganja u kapitalnu obnovu pruge, kao i kruti sistem oslanjanja, rezultirali su trajnim deformacijama kolosječnih komponenata i permanentnim razaranjem kolosječne asfalt-betonske ispune.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!