[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/bakir-izetbegovic-4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/100x73\/bakir-izetbegovic-4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/bakir-izetbegovic-4.jpg","size":"60.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Izetbegović: Probosanske stranke da se ujedine na izborima u Mostaru

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, govoreći o migrantskoj krizi, izjavio novinarima da pozivaju Ministarstvo sigurnosti BiH da hitno sačini plan mjera sa jasno definiranim ciljevima, nosiocima aktivnostima, rokovima i potrebnim materijalno-tehničkim sredstvima s osnovna dva cilja - bolja kontrola granice i usporeniji ulazak migranata u BiH.

- Za one koji već jesu u BiH, koji uđu u BiH, smještaj u migracionim centrima. Ne mogu biti u ovakvoj masi prisutni među domicilnim stanovništvom u gradovima BiH - naveo je predsjednik SDA.

Predsjedništvo SDA podržalo je peticiju Majki Srebrenice, kojom se od visokog predstavnika u BiH traži donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i poništenje odlikovanja datih ratnim zločincima u RS.

Govoreći o napretku BiH na put ka Evropskoj uniji, Izetbegović je kazao da je Predsjedništvo SDA pozdravilo to što su od osam prioriteta u ovome času ispunjena tri.

- Mislim da imamo šansu da ubrzano usvojimo sljedeća tri - Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Time bi bio napravljen snažan iskorak na evropskom putu BiH. Sve je to moguće uraditi u sljedeća dva mjeseca - smatra Izetbegović.

Govorio je i o izbornom procesu, kazavši da "svjedočimo pokušajima povezivanja organizacije izbornog modela postignutog za grad Mostar sa rješenjem za Travnik".

- To su potpuno neutemeljene pretenzije. Mislim da služe isključivo u neke predizborne svrhe. U svakom slučaju, SDA nikada nije učestvovala u takvim kombinacijama, niti će ikada i od toga nema ništa. Čim prođu izbori, ta tema će se skinuti sa dnevnog reda - kazao je Izetbegović.

Pozvali su, dodao je on, sve probosanske stranke i snage da se ujedine i ostvare zajednički nastup na Lokalnim izborima u gradu Mostaru, sa jedinstvenom listom za Gradsko vijeće.

- U vezi dovođenja u pitanje ovlasti Vijeća naroda u RS, one ne mogu biti reducirane, moraju biti zadržane, s tim da se ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Vijeća naroda RS moraju izjednačiti, jer narodi i građani moraju pred Ustavom i zakonom biti jednaki, a asimetričnim rješenjima usvojenim prije nekih 15 godina to je dovedeno u pitanje - smatra Izetbegović.

Osvrnuo se i na nedavnu posjetu Aleksandra Vučića, te izjave u vezi s Trebinjem, u vezi sa Kosovom, kazavši kako je Predsjedništvo SDA ponovilo stare i jasne stavove "da u BiH nema ni srpskih, ni hrvatskih ni bošnjačkih gradova, sve su to bosanskohercegovački gradovi".     

- Entitet Republika Srpska nije srpski entitet, on pripada svima svojom ustavnom definicijom, svim građanima, svim narodima, bez obzira što u njemu živi 90 posto Srba. To nisu dobre poruke od Vučića i Dodika. Naročito je opasno pokušavati povezati Kosovo sa BiH. Nema nikakvih budućih rješenja za BiH, rješenje za BiH je postignuto prije 25 godina. Samo možemo imati ponovo političke probleme i nesporazume koji vode problemima u razvoju i oporavku ekonomije i, ne daj Bože, novim konfliktima, ako se krene u neke scenarije po tom pitanju povezivanja BiH i Kosova - smatra predsjednik SDA.

Izetbegović se osvrnuo i na izjave predsjednik Hrvatske Zorana Milanovića, kazavši da je upao u grešku svojih prethodnika iz HDZ-a.

- Mislim da pomaže hrvatskom narodu u BiH na jedan pogrešan način, tolerišući, ignorišući zločine HVO-a. Mislim da to nije ni dobrosusjedski, ni evropski, niti civilizacijski, da neće pomoći Hrvatima u BiH na ovaj način, niti oporavku odnosa sa BiH, a ni ugledu koji bi država Hrvatska trebala da uživa u svijetu i Evropi - istaknuo je.

SDA smatra da ima izvjesne istine u tvrdnjama Dragana Lukača da je iz BiH ispirisan niz terorističkih radnji u svijetu.

- Breivik, kao i teroristi s Novog Zelanda, zaista su bili inspirisani ratnim zločincima iz RS-a. Pozivamo Lukača da se oštro obračuna s onima koji slave lik i djelo ovih ratnih zločinaca - kazao je Izetbegović.

On je najavio da će SDA pokrenuti aktivnosti na rješavanju statusnih prava Bošnjaka u entitetu RS s ciljem izjednačavanja prava i usklađivanja Ustava RS s Ustavom BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s imenovanjem direktora Uprave za indirektno oporezivanje i OSA-e, Izetbegović je odgovorio kako se boji da će "to sve ostati neimenovano, ne samo do ovih izbora, nego do onih sljedećih".

- Bojim se da smo ušli u jedan klinč, jedni druge ne razumijemo, i da će to tako ostati da funkcikoniše sljedeće dvije godine. To znači da se neće ništa tu izmijeniti, da će tako ostati, postojeći direktori, po svoj prilici. Pretpostavljam da će se takva stvar desiti - kazao je Izetbegović.    

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!