[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/edhem-bicakcic-020319-ar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/100x73\/edhem-bicakcic-020319-ar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/05\/edhem-bicakcic-020319-ar.jpg","size":"48.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Bh. izvoz električne energije - Količinski porast od 20 posto

Bosna i Hercegovina je u prvom polugodištu ove godine izvezla 3,4 TWh električne energije u vrijednosti od 286 miliona KM, što predstavlja povećanje izvezenih količina za 20 posto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je izvezeno 2,85 TWh električne energije, pokazuju analitički podaci Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).

Predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić kazao je za Fenu da povećanje količina izvoza električne energije nije pratio i finansijski rezultat, koji je manji za tri procenta što je uglavnom uzrokovno okolnostima uslijed pojave Covida-19, zbog čega je došlo do pada potrošnje i pada cijena električne energije na međunarodnim berzama.

U ovom polugodišnjem periodu u BiH je uvezeno je 1,3 TWh, što predstavlja smanjenje uvoza količina električne energije za 12 posto u odnosu na isti period prošle godine.

- Kada se posmatraju finansijski pokazatelji u ovom polugodištu, uvoz struje je iznosio 40 miliona KM, što u odnosu na 190 miliona KM koliko je uvezeno u istom periodu prethodne godine predstavlja smanjenje od 79 procenata - dodao je Bičakčić.

Komentarišući izvozno-uvozne rezultate bosanskohercegovačkih proizvođača električne energije predsjednik CIGRE BiH je kazao da su ovogodišnje uvozne cijene značajno manje i u prosjeku su se kretale oko 15 EUR/MWh. Razog je u padu potrošnje i povećanju ponude, posebno električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora usljed potreba za balansiranjem.

- Našim vlastima sve ovo trebalo bi da bude ozbiljan povod da konačno krenu u proces uspostave bh. berze električne energije, što već odavno sugerišemo - zaključio je Bičakčić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!