[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/viktor-orban.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/100x73\/viktor-orban.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/viktor-orban.jpg","size":"54.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Mađarska dobila parlamentarno odobrenje za distribuciji EU ekonomskog paketa

Nacionalistička vlada mađarskog premijera Viktora Orbana dobila je u utorak parlamentarno odobrenje da pritisne Evropsku uniju da distribuira ekonomski paket pomoći za koronavirus bez uslova vezanih uz vladavinu zakona.

Lideri EU sastaju se ove sedmice kako bi dogovorili detalje o sljedećem budžetu bloka i oporavku nakon pandemije. EU bi trebala potrošiti 750 milijardi eura na ekonomski oporavak u zemljama članicama koje je najteže pogodila pandemija.

Neke stranke u EU žele da se sredstva vežu za uslove vladavine zakona, a Orbanovu vladajuću stranku Fidesz suspendovala je Evropska narodna stranka zbog nepoštivanja tih načela.

Fidesz je prošlu sedmicu podnio rezoluciju rekavši da finansijska sredstva iz EU-a ne smiju biti vezana za "političke ili ideološke uslove - pod oznakom vladavine zakona."

U rezoluciji se također kaže da bi građani siromašnijih zemalja EU trebali primati manje novca od onih u bogatijim zemljama.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!