[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/ekonomija-rast-rast-bdp.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/100x73\/ekonomija-rast-rast-bdp.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/ekonomija-rast-rast-bdp.jpg","size":"115.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Brazilska ekonomija doživjela blagi uspon u maju

Ekonomska aktivnost u Brazilu počela je ponovno rasti na mjesečnom nivou u maju, nakon dva oštra uzastopna pada u martu i aprilu, jer su se preduzeća polako počela otvarati uslijed mjera karantine u vezi s koronavirusom.

IBC-Br indeks centralne banke, vodeći pokazatelj bruto domaćeg proizvoda, u maju je porastao za 1,31 posto u aprilu. To je značajno poboljšalo pad od 9,7 posto u aprilu, javio je Reuters.

Ipak, skromni uspon daleko je od dokaza da je brazilska ekonomija izvan opasnosti. Ekonomska aktivnost smanjena je za oko 14,24 posto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je banka.

- Rast realne ekonomske aktivnosti u maju je zbog postepenog popuštanja fizičkog distanciranja i mjera za ograničavanje aktivnosti i kretanja - rekao je ekonomista Goldman Sachsa Alberto Bernal.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!