[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/marko-milisav.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/100x73\/marko-milisav.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/marko-milisav.jpg","size":"73.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

IGK: Anticivilizacijski čin bh. ambasadora u Kanadi ponizio BiH i Kanadu

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) traži od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora BiH u Kanadi Marka Milisava jer, kako se navodi u saopćenju, nije postupio po Instrukciji nadležnih izdatoj u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, očekivali su da Ambasada Bosne i Hercegovine u Otavi postupi u skladu sa Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja.

Ne samo da zastava Bosne i Hercegovine nije spuštena na pola koplja, već je taj dan uklonjena. Taj anticivilizacijski čin ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi Marka Milisava ponizio je sve bh. građane u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida. Ponizio je Bosnu i Hercegovinu i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo. Srebrenica i država Bosna i Hercegovina tako su izdate od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi - navodi se.

Kako u saopćenju za javnost IGK podsjeća, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poslala je 9. jula ove godine Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- U Instrukciji se, između ostalog, navodi da su 'sva diplomatsko konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadore-šefova diplomatsko konzularnih misija), na 11. juli 2020. godine, dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja odnosno jarbola, u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima - ističe se.

IGK u saopćenju ističe i to da 'od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kanade, Ambasada u Otavi nikad nije obilježila 11. juli - Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila taj datum danom sjećanja'.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!