[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/mars.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/100x73\/mars.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/mars.jpg","size":"103.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Učesnici „Marša mira“ bez problema stigli u Potočare

Oko 400 učesnika ovogodišnjeg „Marša mira 2020“ stiglo je u Memorijalni centar Potočari. Ove godine je manji broj učesnika zbog koronavirusa, a svi učesnici su se pridržavali epidemiološki mjera koje su na snazi.

Predsjednik pododbora „Marš mira 2020“ Munir Habibović kazao je Feni da su zadovoljni organizacijom ove aktivnosti.

- Tokom pohoda učesnici su se predržavali svih mjera koje su na snazi. Zadovoljni smo kako smo prošli, iako smo imali nekih manjih medicinskih intervencija, ali ništa nije bilo ekstremno. Trijažne tunele smo imali na ulazu u svaki kamp, vršena je dezifekcija svih učesnika i svima je mjerena tjelesna temperatura dnevno dva puta. Mi smo prezadovoljni organizacijom, u pohodu je učestovalo oko 400 učesnika koji su raspoređeni u osam grupa. Preživjele žrtve rata su odali počast ubijenim i oni su prošli putem koji je natpoljen krvlju. Nažalost preživjelih je svake godine manje – kazao je Habibović.

Preživjela žrtva rata Suljo Čakanović svake godine učestvuje u organizaciji „Marša mira“.

- Ovog puta sam ispunjen posebnim zadovoljstvom zato što su se učesnici pridržavali mjera koje su na snazi, bili su toliko disciplinovani da nam rudari skoro nisu bili potrebni. Medicinske ekipe nisu imale mnogo intervencija, zaista je bilo zadovolljstvo biti sa ovim ljudima danas. Kao medicinar prošao sam put smrti, i sad prolazim isti put. Nije isto, ali sjećanje me vraća u stanje 1995.godine, kada sam brinuo o svojim prijateljima, rodbini, o svojim namilijim. Dao sam određeni doprinos prilikom prelaska na slobodnu teritoriju Armije BiH, ali svake godine se emocije vrate i pitam sam sebe jesam li mogao više pomoći svima – kazao je Feni koordinator za pružanje medicinske pomoći Suljo Čakanović.

I ove godine svoj doprinos kulturi sjećanja je dala i preživjela žrtva rata Hasma Fejzić iz Kamenice već 12 godina učestuje u maršu.

- Dok sam živa i dok me zdravlje služi učestovat ću u maršu. – kazala je Fejzić.

Učesnike ovogodišnjeg marša podržale su majke Srebrenice.

Predsjednica Udruženja „Majke enkalve“ Srebrenica i Žepa Munira Subašić za Fenu je kazala da se majke nisu umorile i da neću odustati od pravde i priznanja genocida u Srebrenici.

- Prošlo je 25.godina, nažalost nismo dobili zakon o zabrani negiranja genocida. Svijet i Evropa su pokazali kako poštuju žrtve genocida. Međutim, mi majke se nismo umorile i tražit ćemo svoja ljudska prava, i niko nas ne može zastrašiti. Dok smo žive borit ćemo se. – poručila je Subašić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!