[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/sdp.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/100x73\/sdp.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/sdp.jpg","size":"132.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SDP BiH: Uvođenjem izolacije Hrvatska diskriminira građane BiH

Najava ministra zdravstva Republike Hrvatske, Vilija Beroša, da će na granici biti uvedena izolacija za građane Bosne i Hercegovine predstavlja klasičnu diskriminaciju, ocijenila je Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH).

- Radi se o neutemeljenom jednostranom potezu na koji institucije Bosne i Hercegovine moraju reagovati hitro i oštro i u najmanju ruku uvesti recipročne mjere. Apsurdno je da je Vijeće ministara BiH uvelo reciprocitetnu zabranu ulaska u BiH za građane EU, čime se nanosi isključiva, neposredna šteta za privredu Bosne i Hercegovine, naročito za biznise u oblasti uslužne djelatnosti - navodi se u saopćenju.

Isto tako, ukoliko se Vlada Republike Hrvatske odluči na uvođenje izolacije, direktne posljedice će imati Republika Hrvatska u kojoj gosti iz naše države čine značajan udio u ukupnom broju turističkih posjeta i noćenja.

- S obzirom na učestali potcjenjivački i diskriminatoran odnos Republike Hrvatske prema gostima iz Bosne i Hercegovine, nadamo se da će ovi postupci barem doprinijeti okretanju građana domaćem tržištu i održanju domaćeg turizma. Pozivamo građane Bosne i Hercegovine da odmore provedu u našoj domovini, koja od Drine do Une, te od Save do mora nudi brojne mogućnosti i za mnoge od nas neotkrivena prirodna bogatstva. Na ovaj način, povećanjem finansijskih tokova u Bosni i Hercegovini, svi možemo doprinijeti oživljenju domaćeg turizma i privrede uopće. Ako je stručno mišljenje ministra Beroša i Vlade Republike Hrvatske da dvojno državljanstvo i posjedovanje pasoša Hrvatske znače i imunitet na korona virus, pa se oni sa hrvatskim pasošem i dalje mogu nesmetano kretati između dvije države, nismo uvjereni u uspjeh Hrvatske u borbi protiv korona virusa. Zapravo, svojim dvostrukim aršinima trenutna vlast u Republici Hrvatskoj još jednom pokazuje da nisu daleko odmakli od ideja čiji poraz slobodarski svijet slavi 9. maja - saopćeno je iz SDP-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!