[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/05\/050620-tuzla-sud-otvaranje.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/05\/100x73\/050620-tuzla-sud-otvaranje.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/05\/050620-tuzla-sud-otvaranje.jpg","size":"41.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Novoizgrađena zgrada Općinskog suda u Tuzli zvanično otvorena

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler danas je zvanično otvorio novoizgrađenu zgradu Općinskog suda u Tuzli, za koju je Delegacija izdvojila oko 4,5 miliona KM.

Tokom posjete Tuzlanskom kantonu, ambasador Sattler je obišao i zgrade Kantonalnog suda i Tužilaštva u Tuzli te se sastao sa predstavnicima kantonalne i gradske vlasti. Prethodno je Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uručio vrijednu donaciju u medicinskim sredstvima i opremi.

Uposlenici su prije šest mjeseci ušli u ovu zgradu, čime je okončan višedecenijski podstanarski status suda koji u BiH prednjači po broju predmeta i nosilaca pravosudnih funkcija.

Predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović je na otvaranju kazao da ovaj sud prvi put od svog osnivanja, od 1963. godine, ima svoju zgradu.

Pandemija korona virusa je spriječila šefa delegacije EU u BiH da novu zgradu suda otvori u martu.

- Građani ove zemlje imaju pravo da uživaju adekvatne usluge rada sudova i tužilaštava. Građani žele da vide pravična suđenja, koja se završavaju u razumnom roku i ono što je najvažnije da vide da niko nije iznad zakona - rekao je Sattler.

EU je posljednjih godina, u rekonstrukciju i opremanje bh. pravosudnih institucija, izdvojila 20 miliona KM od čega je polovina završila u Tuzlanskom kantonu.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je poručio da se treba pristupiti rješavanju najtežih problema, ali da dominiraju neovisno pravosuđe i tužilačke institucije.

Tokom dana ambasador Suttler se sastao sa premijerom TK-a Tulumovićem i njegovim saradnicima.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!