[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/djokic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/100x73\/djokic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/djokic.jpg","size":"71.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Đokić: Iza smjene Lejle Rešić su politički razlozi

Predsjednik Socijalističe partije Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da politički razlozi stoje iza smjene Lejle Rešić s funkcije ministrice uprave i lokalne samouprave RS.

Lično smatra da je razrješenje Lejle Rešić reakcija na stav jedne stranke iz vladajuće koalicije u RS, kada je u pitanju koaliranje na lokalnom nivou sa strankama koje ne čine dio većine na entitetskoj razini.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nedavno da ta stranka ostaje privržena koalicionoj saradnji sa partijama sa kojima čini vladajuću većinu na nivou entiteta, ali da će raskinuti saradnju sa onima koji budu ulazili u koalicije na lokalnom nivou sa opozicijom.

-Ako bilo koja partija na lokalnom nivou napravi koaliciju sa partijama izvan tog kruga, SNSD će povući svoju saglasnost za imenovanje njihovih ljudi na nivou općine i iz općina gdje je ta saradnja napravljena - naveo je tada Dodik.

DNS, čiji je član Lejla Rešić, jučer je u Prijedoru napravio novu koaliciju sa SDS-om i još nekim strankama, bez SNSD-a.

Petar Đokić je rekao da svaki koalicioni partner ima pravo da djeluje kako želi, ali i da snosi rizik određenih preduzetih koraka.

Dodao je i da je Višković na današnjoj sjednici entitetske vlade, u skladu s ovlaštenjima utvrđenim Ustavom i Zakonom o Vladi RS, obavijestio ministre da je razriješio Lejlu Rešić dosadašnje funkcije.

-U pozadini odluke o razrješenju Lejle Rešić je politička procjena da je tu odluku trebalo donijeti - dodao je Đokić i naveo da je rad Lejle Rešić u Vladi ocijenjen pohvalno.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković ovlastio je danas ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatana Klokića da obavlja dužnost ministra uprave i lokalne samouprave do izbora novog ministra. 

Taj posao Klokić može da obavlja najduže u periodu do 90 dana, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!