[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/04062017r.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/100x73\/04062017r.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/04\/04062017r.jpg","size":"87.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

'Online zbirka nacionalnih spomenika' na Konjičkom kulturnom ljetu

U okviru repertoara "Konjičkog kulturnog ljeta 2020.", Narodni univerzitet Konjic priređuje "Online zbirku nacionalnih spomenika na području općine Konjic".

Prema najavi organizatora, od petka, 5 juna, na facebook, instagram i viber mrežama Narodnog univerziteta, kao i na facebook stranici Zavičajnog muzeja bit će predstavljen nacionalni spomenik "Šurkovića kula u Odžacima".

"Potrudili smo se da spomenuti spomenik pribiližimo kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i da damo osnovne informacije o njemu, a na osnovu relevantnih izvora", saopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Konačna ideja ovog projekta, kako su istakli, bit će realizovana u printanoj formi kroz izložbu kojom će se predstaviti svo bogatstvo i raskoš nacionalnih spomenika sa prostora općine Konjic.

Šurkovića kula u Odžacima proglašena je nacinalnim spomenikom u novembru 2012. godine, a nalazi se na jugoistočnom dijelu općine Konjic u selu Odžaci, između planine Visočice, Treskavice i Crvnja.

Jedna je to od rijetkih kula u Bosni i Hercegovini koja je do današnjih dana očuvala visok stepen autentičnosti. Nije poznat tačan period njene izgrdnje, ali prema Hamdiji Kreševljakoviću slične kule građene su u periodu između 16 i 17 vijeka. Kula je izgrađena kao dvospratna i završena je četverovodnim krovom.

U osmanskom periodu turska feudalna gospoda (spahije) gradila je na svojim imanjima posebne kamene dvorce ili kule sa više spratova u kojima su stanovali i iz njih se po potrebi i branili, stoji u saopćenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!