[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/03\/krpic-bugojno.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/03\/100x73\/krpic-bugojno.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/03\/krpic-bugojno.jpg","size":"83.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Porodica Krpić iz Bugojna sanja da ima struju u kući

 Od kada znam za sebe, berem ljekovito bilje i šumske plodove da bi preživjela s porodicom - kaže u razgovoru za Fenu Hatidža Tekešić-Krpić iz Bugojna.

Ističe kako bi knjigu mogla napisati o svom teškom životu koji je "nikada nije mazio, donoseći joj razna iskušenja pred kojima je samo mogla plakati, ili se suočiti s njima“.

Odlučila se za ovo drugo, iako je često bila u situaciji da odustane od svega, jer joj je bilo nezamislivo da se sama izbori s teškoćama koje su se uporno nizale, jedna za drugom. 

-Puno nas je bilo u kući, sedamnaest. Onda je otac umro na mojim rukama, i nisam mogla podnijeti da živim tamo, jer me sve podsjećalo na to. Iselila sam pod kiriju, brinula, i oboljela od karcinoma - priča ova žena.

Unatoč dvije teške operacije, nikada nije odustala od toga da ima vlastiti dom u kojem bi bilo mjesta i za druge članove porodice, a koji je uspjela sagraditi u blizini kuće njene majke, zahvaljujući ljudima koji su razumjeli tešku situaciju u kojoj se našla. 

-I sama sam se zadužila i na veresiju uzimala materijal potreban za useljenje u kuću, a koji i danas otplaćujem. Teško je sabrati sav potrebni novac, jer, osim prodaje gljiva i vrisinja koje pronalazimo većinom na mjestima koja, zbog minskih polja, drugi zaobilaze, nemamo drugih prihoda - požalila se Hatidža.

Dodaje da, u ovakvoj poziciji, njena porodica nije u stanju uštedjeti za priključak struje u novosagrađeni dom, koji trenutno osvjetljava produžni kabl, proveden iz kuće njene majke, zbog čega se svakodnevno javljaju problemi.

Priznaje da je useljenjem u kuću, u kojoj živi sa suprugom, kćerkom, sestrićem i bratićem, mislila kako je mukama njene porodice došao kraj, te da posljednjih mjeseci nemaju mira, jer strepe od mogućeg požara, s obzirom da sklopke na osiguračima stalno iskaču u obje kuće.

-Strah nas je zaspati. Vjerujte, ponovo bih se rodila, samo da riješimo pitanje struje. Svi potrebni papiri su tu, ali pare za priključak nemamo. Dio novca dobili smo od Općine, ali je to nedovoljno - naglasila je.

Nada se da će se, nakon objavljivanja ove priče, javiti neko ko će pomoći da se uvede struja u dom na koji je dugo čekala, i da će tom trenutku svjedočiti što prije.

-Život je takav, nebo visoko, zemlja tvrda. Uvijek neka borba. S jedne strane problem sa strujom, s druge zdravstveni na koji, zbog ostalih briga, najmanje mislim. Trudimo se da pošteno radimo i živimo, i to je najvažnije - kaže Hatidža.

Na kraju dodaje kako joj je, kao najstarijem djetetu u porodici, rahmetli otac ostavio u amanet da se "pobrine za one mlađe, i izvede ih na pravi put“.

-Treba samo obezbijediti hranu za toliku porodicu. Vreća brašna ode za tri dana. Ali, dobili smo sjeme, posijali. Bit će nafake. Samo da još riješimo ovo sa strujom - kazala je Hatidža Tekešić-Krpić, koju možete kontaktirati putem telefona 061/493-944.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!