[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/03\/plenkovic-7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/03\/100x73\/plenkovic-7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/03\/plenkovic-7.jpg","size":"57.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Hrvatski premijer zabrinut stanjem u SAD-u

Kriza u Sjedinjenim Državama izazvana velikim brojem umrlih od koronavirusa, rastom nezaposlenosti i nasiljem nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda očito će potrajati i izaziva izrazitu zabrinutost, kazao je u srijedu predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Premijer Hrvatske je smrt Georgea Floyda nazvao "strašnom i brutalnom", ali je trenutačno stanje u Americi stavio u kontekst svega onoga što se zbivalo zadnjih mjeseci, prenosi Hina.

"Stanje ne izgleda dobro ako ga najprije stavimo u kontekst pandemije koronavirusa koji je u SAD-u uzeo više od 108.000 života. I ako znamo da je zbog zatvaranja ekonomije broj ljudi koji su tražili naknade za nezaposlene dosegao 40 milijuna", kazao je. 

"I onda ovakav strašan događaj koji se dogodio, gdje je gospodin Floyd preminuo nakon onakvog brutalnog nasrtaja policajca na njega, izazvao je naravno nerede i nemire koji imaju niz svojih nezadovoljstava u sebi, bilo rasnih, bilo onih koji su osiromašeni i isključeni". 

Plenković smatra da će kriza u Sjedinjenim Državama potrajati. 

"To nije dobro ni za SAD i za svijet, a pritom su oni u izbornoj godini", rekao je. 

Sve skupa nas to izrazito zabrinjava, naglasio je. 

Tjedan dana nasilja

Okidač velikih prosvjeda širom zemlje koji traju više od tjedan dana, bila je smrt nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja u Minneapolisu 25. svibnja.

Policajac je, dok su trojica kolega stajala sa strane, koljenom gnječio vrat preminulog Floyda više od osam minuta, dok je Floyd bespomoćno tražio da prestane jer ne može disati.

Prosvjedi su u mnogim mjestima obilježeni nasiljem, pljačkom i vandalizmom, a američki predsjednik Donald Trump nekim je svojim izjavama, zazivanjem vojske i traženjem snažnijeg represivnog odgovora, samo dolio ulje na vatru. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!