[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/studija-grupna.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/100x73\/studija-grupna.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/studija-grupna.png","size":"700.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Prezentacija studije o studentskoj praksi: Preporučena dva modela za BiH

U okviru projekta „Studentskom praksom brže do posla“ koji finansira Evropska unija, danas je održana online prezentacija studije pod naslovom „Studentska praksa u zemljama Evropske unije-prijedlog modela za Bosnu i Hercegovinu“

Studija predstavlja presjek iskustava prakse u pet zemalja Evropske unije[1], uređenosti prakse kod poslodavaca i povezanosti sa sistemima visokog obrazovanja, te uključuje preporuku dva modela koja se mogu najbolje primijeniti u BiH i koji su prilagođeni društvenim i tehničkim naukama.

-Praksa kod poslodavca postaje sve važniji aspekt u programima visokog obrazovanja koje je prepoznala Evropska unija te osigurala Preporuku za uvođenje kvalitetne prakse u visokom obrazovanju. Studenti kroz praksu kod poslodavca stiču značajno iskustvo koje im osigurava lakšu tranziciju na tržište rada, bolju dugoročnu zaposlenost, a istovremeno pomaže boljoj saradnji visokoškolskih institucija i poslovnih subjekata” – istakla je Nina Branković, autorica studije i dodala da su predloženi modeli prakse prilagođeni socio-ekonomskom kontekstu BiH i napravljeni uz konsultacije sa akademskom zajednicom, poslovnim sektorom, stručnim udruženjima i mladima.

Učesnici iz BiH koji su bili uključeni u online prezentaciju i diskusiju, imali su priliku čuti koji su to zahtjevi stavljeni pred bh. sistem visokog obrazovanja, poslodavce ali i studente i prijedloge kako najbolje organizovati održavanje redovne studentske prakse.

-Studentska praksa je neophodna i važna za studente jer imaju mogućnost da teorijsko znanje stečeno kroz studiranje primjene u praksi. Pored toga omogućava im da konstantno nadograđuju svoje znanje i da se na taj način bolje pripreme za tržište rada - rekla je Elma Baručija, učesnica u diskusiji, te je prenijela svoja iskustva sa studentske prakse.

U narednom periodu će se u okviru ERSE mreže koja je osnovana u okviru projekta Studentskom praksom brže do posla, zagovarati uvođenje modela studentske prakse koji su predloženi u studiji.

-Upravo stoga jer su u izradi ove studije aktivno učestvovali brojni predstavnici studenata i mladih, akademske i poslovne zajednice koji su svi povezani u ERSE mrežu (Edukacija-Reforma-Sigurnost-Egzistencija). Mladi ljudi u BiH zaslužuju visokoškolsko obrazovanje koje se temelji na najboljim iskustvima i praksama EU koje im se kroz ovu studiju i aktivnosti ERSE mreže omogućavaju- objasnila je voditeljica projekta, Diana Šehić, ispred udruženja „Prava za sve“ koje uz UG Budućnost implementira projekat.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!