[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/park.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/100x73\/park.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/park.jpg","size":"172.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

'Park' očistio smeće i pokosio 51.208.000 kvadratnih metara zelenih površina

Djelatnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća 'Park', tokom pandemije, očistili su smeće te pokosili ukupno 51.208.000 kvadratnih metara zelenih površina.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, djelatnici 'Parka' održavaju parkovske i zelene površine na području sedam općina, a od polovine marta do polovine maja prioritetan zadatak bio im je očuvati komunalnu čistoću i zaštititi zdravlje Sarajlija.

- U prvih 30 dana tog rada ručno su očistili smeće sa ukupno 28.730.000 metara kvadratnih površina, dok su dugog mjeseca (odnosno od polovine aprila do polovine maja) očistili smeće sa 17.216.000 kvadrata. Mašinski i ručno, u tom periodu, pokosili su i travu sa 5.262.000 kvadratnih metara travnjaka - navodi se.  

Naglašavaju da se radi o ponovljenim radnjama na površinama koje su svrstane u tri kategorije zelenih površina. Po programu 'Park' održava oko tri miliona kvadratnih metara u četiri gradske općine, te Ilidži, Vogošći i Trnovu.

- Djelatnici 'Parka', u dva mjeseca tokom mjera zaštite od koronavirusa, smeće (na ukupno tri miliona kvadrata zelenih površina) su očistili više od 15 puta odnosno higijenu su izvršili na tačno 45.946.000 kvadrata – ističe se.  

Odvezene su ogromne količine otpada, uglavnom komunalnog i smeća iz domaćinstava ostavljenog u parkovske korpe, uz parkovski mobilijar i na zelene površine.

Očišćene su pojedine divlje deponije, podržane i brojne akcije, realizirano nekoliko projekata sadnje stabala.

- U međuvremenu je počela i sezona košnje trave, očišćeno je više od pet miliona kvadratnih metara. To znači da su zelene površine u I kategoriji pokošene tri puta, u drugoj kategoriji završava se druga košnja, a u trećoj prva – navodi se. Kako dodaju taj dio i broj košnji propisan je i određen Programom održavanja, odobrenim od Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS.

Te jedinice učestvovale su i u pripremi cvjetnih gredica za sadnju novog sezonskog cvijeća, a i tu akciju preduzeće 'Park' realiziralo je od kraja aprila i tokom maja.

Zelene površine u KS, u okviru te akcije, obogaćene su sa oko 100.000 komada sezonskih cvjetova.

- Ekipe 'Parka' zadužene za njegu i zaštitu stabala, te jedinica zadužena za održavanje javne rasvjete, tokom mjera zaštite od koronavirusa također su gotovo udvostručile rezultate. Radili su i tokom policijskog sata, vikendom, praznicima i na poziv policije ili Štaba civilne zaštite - naglašeno je iz preduzeća 'Park'.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!