[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/26\/think-pink.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/26\/100x73\/think-pink.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/26\/think-pink.jpg","size":"78.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Paketi prve pomoći za svaku novooperisanu ženu od karcinoma dojke

Udruženje "Think Pink - Zajedno smo jedno” i ove godine je pripremilo 1.350 paketa prve pomoći za svaku novooperisanu ženu od karcinoma dojke u BiH.

Paketi sadrže prvu pamučnu protezu, lopticu za vježbanje ruke, preparate za kožu na biljnoj bazi (mehlem za ožiljke, kantarionovo i ljiljanovo ulje), neseser, priručnik za korišćenje prirodnih nadomjestaka za samoliječenje i vodič za žene operisane od karcinoma sa svim neophodnim informacijama.

Uz pakete svaka žena dobija i jastućić u obliku srca.

Paketi će biti distribuisani kroz mrežu "Think pink" koja okuplja 20 udruženja iz 19 bh. gradova i biće dijeljeni ženama nakon operacije na odjelu u bolnici.

- Tri stotine paketa koje ćemo donirati Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu obezbijeđeni su kroz projekt ReLOaD - Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu koji finansira Europska unija, a implementira Razvojni program Ujednjenih nacija (UNDP). Na ovaj način svakoj ženi koja je prošla kroz teško i traumatično iskustvo poručujemo da nije sama i da ima našu podršku - navodi se u saopćenju.

Osim paketića prve pomoći i ove godine, uz provođenje svih epidemioloških mjera, bit će organizirani Dani zdravlja – besplatni mamografski pregledi za žene u ruralnim dijelovima BiH.

-Glavni cilj ovog projekta je osnaživanje žena iz ruralnih područja i pružanje informacija o zdravim stilovima života koje će ženama pomoći da uspostave zdrave navike i unaprijede svoje zdravlje - ističe se.

"Think Pink - Zajedno smo jedno“ je, kako se navodi u saopćenju, jedna od najuspješnijih organizacija u BiH koja se bavi osnaživanjem zdravlja žena. Zadnjih 15 godina koliko djeluju u BiH imali su nekoliko stotina hiljada direktnih korisnika.

Najprepoznatljiviji događaj koji organiziraju je Trka/Šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure”, koja je od 2008. godine na ulicama glavnog bh. grada okupila više od 60.000 građana.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!