[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/07\/070420-cavara-marinko-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/07\/100x73\/070420-cavara-marinko-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/07\/070420-cavara-marinko-markica.jpg","size":"47.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Čavara: Nijedna mjera Vlade ne može nadoknaditi gospodarsku aktivnost

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara smatra da mjere za saniranje ekonomskih posljedica koje je utvrdila Vlada FBiH zbog pandemije koronavirusa nisu zakasnile i da Vlada radi ono što može.

Sugerirao je svim kriznim stožerima da dobro razmotre odluke koje usvajaju te da uz mjere koje propisuje zdravstveni sistem, osiguraju da rade i gospodarski subjekti.

- Ni država ni Federacije ni kantoni neće moći nadoknaditi ono što će gospodarski subjekti izgubiti, jer ne znamo koliko će pandemija još dugo trajati - istakao je Čavara.

Uz poštivanja mjera, dodao je, mora se osigurati funkcioniranje gospodarstva te naglasio da se osiguraju mjere da što više gospodarskih subjekata radi.

- Ako ovo potraje, bojim se da ćemo bespovratno izgubiti mnoga radna mjesta, a to je nenadoknadivo - upozorio je Čavara.

Istakao je da neke od evropskih zemalja, među kojima je i Austrija, već ublažuju mjere te da se mora voditi računa, pored zdravstvenih, i o egzistencijalnim problemima.

- Nijedna mjera Vlade FBiH ne može nadoknaditi gospodarsku aktivnost - zaključio je Čavara prije početka sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Jedina tačka dnevnog reda na današnjoj sjednici je izmjena Poslovnika koja će omogućiti daljnji rad zastupnicima elektronskim putem.

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kojeg je sinoć potpisao federalni premijer Fadil Novalić, neće se naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja se danas održava u Domu mladih u Sarajevu.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!