[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/dijana-kismic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/100x73\/dijana-kismic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/dijana-kismic.jpg","size":"86.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Vjerovali ili ne: Oni su dobili posao usred krize u BiH

Dok se zbog ekonomske krize koju izazvala pandemija koronavirusa širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, zbrajaju oni što će ostati bez posla, portal Start BiH je uspio pronaći i nekoliko poslodavaca i sretnika koji su usred ove krize uspjeli pronaći posao.

Smail Nuhić, direktor firme Euroing iz Bihaća koja se bavi projektovanjem, konstaltingom svih vrsta objekata, kaže da krizom nisu podjednako pogođene sve oblasti i firme. Njegova kompanija spada u red onih sretnijih. Proteklih dana su zaposolili jednu osobu, a do kraja mjeseca planiraju još dvoje.

-Ja sam jedna od rijetkih, a možda i jedina sa evidencije nezaposlenih mladih lica, koja je dobila priliku da po prvi put zasnuje svoj radni odnos u ovom kriznom periodu nesreće, pandemije Corona virusa – kaže Dijana Kišmić, nova uposlenica Euroinga.

-Naime, nakon što sam diplomirala, krajem prošle godine i stekla zvanje inženjera građevine, bez ikakve nade i svjesna stanja zimskog mirovanja u oblasti građevinarstva, potražila sam priliku za rad u projektantskoj kući „Euroing“ d.o.o. Bihać. Nakon probnog rada i upoznavanja sa radnim kolegama, oblasti djelovanja i opisom posla, moja želja da postanem novim članom tog kolektiva je bila sve veća. Ali nove okolnosti, uzrokovane stanjem opšte nesreće, nisu mi davale nadu te nisam očekivala da ću, u vrijeme gašenja mnogih firmi i uručivanja otkaza, dobiti priliku za zaposlenjem. Na dan prvoaprilske šale, direktor me pozvao na razgovor da evaluiramo moj dosadašnji probni rad i uručio mi ugovor o radu. Ne znam kojim riječima iskazati sreću i zadovoljstvo što sam postala član jednog mladog, stručnog i kolegijalnog tima, i što mi je pružena prilika da steknem svoje prvo radno iskustvo a nije 'prvoaprilska šala' – kaže nam sa oduševljenjem.

dijana-kismic.jpg
Dijana Kišmić

 

Prvi april se posrećio i Melini S. koja je baš toga dana dobila posao u tuzlanskoj firmi „Nipex“ koja se bavi prodajom i servisiranjem vozila.

-Po zanimanju sam ekonomski tehničar, ali ne mogu već dugo da dobijem posao u struci pa sam konkurisala u ovoj firmi za neki drugi posao. Ovo mi je prvi posao nakon osam godina i evo dobila sam ga usred krize. Potpisala sam ga ugovor na šest mjeseci i zadovoljna sam – kaže za portal Start.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!