[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/help-pomoc-gorazde.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/100x73\/help-pomoc-gorazde.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/help-pomoc-gorazde.jpg","size":"95.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Fond otvoreno društvo BiH osiguralo sredstva za ugrožene grupe društva

Upravni odbor Fondacije otvoreno društvo Bosne i Hercegovine izdvojit će 330.000 KM kako bi pružilo podršku u održavanju normalnog funkcioniranja društva kao i pomoć ugroženim i marginaliziranim društvenim grupama koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa Covid-19.

Sredstva će biti dodijeljena za 14 organizacija i ustanova koje rade s ovim grupama i usmjerena su na omogućavanje njihovih redovnih aktivnosti koje su u ovom trenutku pod velikim pritiskom zbog povećane potrebe za uslugama.

Sredstva će biti uručena Crvenom križu Mostar koji pruža usluge za oko 1.200 socijalno ugroženih korisnika te Vermontu Brčko za nabavku i podjelu higijenskih i prehrambenih paketa, kao i paketa za novorođenčad u povratničkim naseljima Distrikta, te osiguranje sredstava za nabavku računara za djecu iz višečlanih porodica.

Fond će sredstva uplatiti i Zemlji djece Tuzla u okviru koje djeluje Dnevni centar za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici, Udruženju građana "Mozaik prijateljstva" Banja Luka koje priprema i dostavlja hranu za šire područje Banja Luke te Narodnoj kuhinji "Optimisti" Prijedor.

Prema odluci Fonda finansijska pomoć bit će dodijeljena i Udruženju građana "Neven" Prijedor koje brine za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju i Humanitarnoj organizaciji "Partner" Banja Luka koja brine o osobama s invaliditetom i starim osobama.

Domu za penzionere i stare osobe Prijedor, koji se gotovo u cijelosti finansira iz naknada korisnika, također će dobiti finansijsku pomoć, kao i organizaciji "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja u kojoj je registrirano više od 100 djece i omladine uzrasta od jedne do 45 godina s različitim oblicima psihičkih i fizičkih smetnji.

Odlučeno je finansijski pomoći i organizaciju "Tračak nade" iz Foče koja okuplja 65 korisnika (djece i omladine) s poteškoćama u razvoju te Narodnoj kuhinji Doboj koja sedmično priprema 300 suhih i 2.000 kuhanih obroka za svoje korisnike.

Fond otvoreno društvo također je osigurao pomoć za 1.200 najugroženijih romskih porodica iz cijele BiH koja će se distribuirati putem vaučera za kupovinu hrane i higijenskih potrepština u lancu prodavnica Bingo.

Osigurano je i 100 laptop računara za učenike iz socijalno-ekonomski ugroženih grupa koje će u saradnji s Institutom za mlade KULT distribuirati u Zenici, Tuzli i Sarajevu.

Kako su naveli u saopćenju, Fond otvoreno društvo smatra da se samo solidarnošću može pomoći zajednicama, naročito onim društvenim grupama koje, nažalost, prve osjete krizu i koje su najranjivije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!