[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/cerkez.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/100x73\/cerkez.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/cerkez.jpg","size":"84.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Čerkez: Novih 27 slučajeva zaraze, jedna osoba preminula

U Federaciji BiH u posljednja 24 sata testirane su 384 osobe i zabilježeno je 27 novih slučajeva – rekao je na pres-konferenciji član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez. 

Sa današnjim danom u Federaciji Bosne i Hercegovini testirano je 3.030 osoba od kojih su na virus SARS-CoV -2 bile pozitivne 374 osobe.

Čerkez je rekao da je tokom dana zabilježen jedan smrtni slučaj, te  da je nažalost dosada 15 osoba preminulo kao posljedica Covida-19.

U Federaciji BiH umrlo je osam muškaraca i sedam žena. Osam pacijenata imalo je više od 65 godina.

Prema gradovima preminuli od posljedica novog korona virusa  SARS- CoV 2 koji izaziva pandemiju Covid 19:  u Bihaću i Sarajevu su preminule po  tri osobe,  u Konjicu  i Tuzli po dvije, te u  Mostaru u Čitluku, Širokom brijegu i Grudama po jedna osoba.

Čerkez je također zahvalio svima koji su se ovaj vikend pridržavali svih preporučenih mjera.

On je naglasio da je veoma važno nastaviti dalje s istim mjerama, posebno imajući u vidu  da bi tokom sutrašnjeg dana trebalo da se skine ograničenje za  građane koji prelaze dobnu granicu iznad 65 godina a koji će imati priliku da u narednim danima izađu između 8.00 i 12.00 sati.

Čerkez je ovom prilikom pozvao sve ostale da se po mogućnosti suzdrže  od izlaska. Također je apelovao i na starije sugrađane koji su dobili mogućnost da iziđu da ukoliko to nije neophodno, ukoliko svoje potrebe mogu završiti uz pomoć rodbine, komšija prijatelja da to i učine.

Također je rekao da će se pratiti situacija i prema tome će se dalje predlagati mjere.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!