[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/kk-bosna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/100x73\/kk-bosna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/kk-bosna.jpg","size":"110.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

(VIDEO) Na današnji dan prije 41 godinu Bosna postala prvak Evrope u košarci

Košarkaški klub Bosna prije 41 godinu postao je prvak Evrope, nakon što je u velikom finalu savladao italijanski Emerson Varese.

"Studenti" su 5. aprila 1979. godine postali prvi klub iz bivše Jugoslavije koji se okitio titulom prvaka starog kontinenta. 

Vareseu je to bilo deseto uzastopno finale u Kupu šampiona, dok je Bosna učestvovala prvi put. 

Najveći uspjeh u historiji bh. košarke tada su ostvarili: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, dok je s klupe ekipu vodio Tanjević.

Žarko Varajić je u tom meču postigao nevjerovatnih 45 poena i postavio postavio rekord u finalima Kupa šampiona i Eurolige, a Mirza Delibašić je dodao 30 poena.

Prvake Evrope u Sarajevu je dan kasnije dočekalo oko 15.000 navijača.

Redakcija dokumentarnog programa FTV-a emitovaće prošle godine je premiejrno prikaza  dokumentarni film "BOSNA“, u povodu 40. godišnjice najvećeg uspjeha u istoriji bh. klupske košarke. Autorica projekta je novinarka Arijana Saračević Helać.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!