[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/800px-bill-gates-msc-2017.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/100x73\/800px-bill-gates-msc-2017.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/05\/800px-bill-gates-msc-2017.jpg","size":"72.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Bill Gates finansira proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa

Bill Gates ulaže novac u izgradnju tvornica koje su obećavajući kandidati za proizvodnju sedam cjepiva protiv koronavirusa, unatoč tome što će milijarde dolara potrošiti uzaludno.

Osnivač Microsofta i multimilijarder u četvrtak je u emisiji The Daily Show rekao da će njegova fondacija pomoći u bržem mobiliziranju vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

"Budući da naša fondacija ima duboku stručnost u području infektivnih bolesti, mi smo mislili o epidemiji i financirali neke stvari kako bismo bili pripremljeni, kao naprimjer o cjepivu", kaže Gates pa dodaje:

"Naš rani ulazak  i finansiranje mogli bi ubrzati stvari."

Gates je odabrao sedam najizglednijih kandidata za proizvodnju cjepiva i pripremio im je temelje.

"Iako će naš odabir završiti s najviše dvije, finansirat ćemo svih sedam preostalih tvrtki, samo da ne bismo gubili vrijeme govoreći: "OK, koje cjepivo radi?" i onda ćemo izgraditi tvornicu", rekao je.

Gates naglašava da su istovremeno testiranje i izgradnja proizvodnih jedinica od presudnog značaja za brzi razvoj cjepiva, a nada se da će za to biti potrebno oko 18 mjeseci. 

U nedavno objavljenom tekstu za Washington Post, Gates je rekao da je nekima od najboljih kandidata potrebna jedinstvena oprema.

"Potrošit ćemo nekoliko milijardi dolara", rekao je Gates pa dodao:

"Međutim, isplati se izgubiti nekoliko milijardi dolara zbog situacije u kojoj se nalazimo."

Gates i njegova supruga Melinda već su se obvezali da će se boriti protiv pandemije koronavirusa na sve moguće načine.

Gates je pozvao vladu da provodi strože mjere zatvaranja u svakoj državi i procijenio je da će SAD-u trebati još 10 tjedana zatvaranja širom zemlje za učinkovito rješavanje krize.

 

 

 

(Index.hr)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!