[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/04\/ajdinovic-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/04\/100x73\/ajdinovic-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/04\/ajdinovic-markica.jpg","size":"70.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ajdinović za sutra najavio sigurnosno-epidemiološku operaciju

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavo je na pres-konferenciji Kriznog štaba Federacije BiH da je u kontinuiranom 24-satnom nadzoru na 15 graničnih prijelaza, tokom jučerašnjeg dana uočen nešto veći broj putnika koji ulaze u BiH.

To je svakako alarm za Federalni štab Civilne zaštite, po Ajdinovićevim riječima, zbog čega će se on odmah po završetku ove pres-konferencije, kako je rekao, sastati s načelnikom tog štaba Fahrudinom Solakom radi razmatranja daljnjeg ponašanja povodom te pojave.

- U Bosnu i Hercegovinu jučer je ušlo 627 putnika, više od stotinu u odnosu na prethodni dan - precizirao je Ajdinović.

On napominje da s današnjim danom ističu 1.402 rješenja o obaveznoj četrnaestodnevnoj izolaciji osoba kojima je izrečena ta mjera. Sa sutrašnjim danom, ukupni broj takvih rješenja bit će 13.551, što sve skupa predstavlja još jedan alarm i rizik u borbi protiv širenja epidemije izazvane koronavirusom.

Po riječima Ajdinovića, sve dosad silne izrečene mjere kontroliraju se i koordiniraju sa policijskim upravama deset kantona Federacije BiH, s inspektoratom Brčko Distrka i policijom Republike Srpske, zbog čega se može pratiti kršenje.

Ajdinović je kazao da po ko zna koji put moli građane da ne krše mjere izolacije te je najavio pokretanje 64 prekršajnih postupaka protiv prekršitelja.

Iz nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, on je na pres-konferenciji govorio i o kontroli cijena na tržištu čiji je cilj da ostanu na nivou zatečenom 5. marta, prema odluci Federalne vlade.

U toku današnjeg dana je sačinjeno 11 prekršajnih naloga te vrste nasavjesnim privrednim subjektima, ukupno 'teških' 18.000 KM.

- Dosad je izvršeno 140 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno kršenje odluke Vlade FBiH, s finansijskim teretom od 219.350 KM - dodao je Ajdinović te pohvalio 149 privrednih subjekata koji nisu podizali cijene bez obzira na nabavne iznose.

Ajdinović je za sutra najavio sigurnosno-epidemiološku operaciju jer se u večernjim satima, avionskim letom iz Štokholma, očekuje dolazak u Bosnu i Hercegovinu 54 državljanina BiH čije je trenutno prebivalište u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Za njih su po dolasku predviđene karantinske mjere u objektu Studentskog centra u sarajevskom kvartu Bjelave. Od tih putnika, sedam ili osam bit će karantinski zbrinuto u Republici Srpskoj, gdje je njihovo prebivalište, u Lukavici ili nekom drugom centru, zbog čega traju intezivni kontakti s policijom tog entiteta.

- Sve pripreme za ovaj događaj su obavljene - rekao je  Ajdinović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!