[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/04\/yy.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/04\/100x73\/yy.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/04\/yy.jpg","size":"78.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Koronavirus, iskustva sportista: Strah i panika teži su od simptoma

Svijet sporta prekinut zbog pandemije koronavirusa trpi nevjerovatne finansijske gubitke, ali istovremeno i nastavlja borbu protiv bolesti. Iskustva sportista suočenih sa virusom kovid-19 različita su, ali u jednom su svi saglasni - izbjeći paniku i strah, kao i bespotreban kontakt.

Svi igrači NBA lige uspješno su dobili bitku protiv virusa, nakon što je najjača košarkaška liga obustvaljena pozitivnim testom Francuza iz Jute Rudija Gobera 11. marta. Pritom je virus ustanovljen i njegovom saigraču Donovanu MIčelu, a onda Kristrijanu Vudu iz Detroita, slavnom Kevinu Durentu... Svi su već ozdravili.

- Volio bih da sam opasnost shvatio oziljnije i nadam se da će iz mog primjera naučiti drugi i da će češće prati ruke dezinfikatorima, izbjegavati kontakt, ali i dodire očiju, usta, nosa... Nisam imao većih problema, osim gubitka čula mirisa i ukusa - kaza je Gober, kojem je nakon dvije sedmice konstatovano ozdravljenje.

On je na stub srama stavljen zbog šala na račun opasnosti od koronavirusa i nemjernog dodirivanja svih mikrofona i telefona koji su bili na stolu, a koji su pripadali novinarima kojima se obraćao. Kasnije se izvinio.

 Lako su sa virusom izbiorili i brojni drugi sportisti, ali i vremešni trener Galatasaraja Fatih Terim. Popularni Imperator je nakon nedjelje otpušten iz bolnice.

 Ima, međutim, i drugačijih slučajeva, ali sa pozitivnim ishodom, pošto je bivši golman Barselone i selekcije Turske Ruštu Redžber prevazišao krizu i premješeten je iz odjeljenja inztenzivne njege. Ni Pepeu Rejni, bivšem španskom reprezentativnom golmanu, sadašnjem čuvaru mreže Aston Vile na pozajmici iz Milana, borba nije lako pala.

 - Bio je to najteži period u mom životu. Mislim da sam se nekih 25 minuta borio za vazduh. Nedostajalo mi je kiseonika i trenuci su mi bili kao vječnost. Beskonačni minuti straha, mada sam dugo imao problema i sa kašljem, malaksalošću, visokom temperaturom - objasnio je Rejna.

 U Seriji A prvi slučaj zabilježen je kod igrača Juventusa Danijelea Ruganija.

 - Osim problema da dostignem formu i brzog zamora nakon povratka treningu, ne bih mogao da kažem da sam imao velikih problema tokom liječenja. Strah mi je bio najveći problem, jer mi je vjerenica Mikaela Persiko bila u četvrtom mjesecu trudnoće - kazao je Rugani, koji je, najvjerovatnije, zarazio i klupske drugove, Paula Dibalu i Blesa Matuidija. I oni su se oporavili...

 Mikaela, Ruganijeva vjerenica, i dalje je, međutim, pod velikom psihološkom tenzijom.

 - Ljekari me ubjeđuju da će sa djetetom biti sve u redu, ali stavite se na moje mjesto! Samo se tome nadam i ostaje mi da čekam. Strašno je. Umejsto da se radujemo, mi strahujemo.

 Ezekijel Garaj, prvi iz Valensije sa pozitivnim testom od čak 35 odsto klupske strukture i učesnik čuvene utakmice sa Atalantom u Milanu, tvrdi da nije imao problema.

 - Samo ta samoća. Strah, jer si izolovan - samoća sa virusom. Spas su mi bili video razgovori sa suprugom - kazao je Argentinac.

izvor. vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!