[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/pokop-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/100x73\/pokop-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/pokop-2.jpg","size":"133.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/pokop-2_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/100x73\/pokop-2_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/pokop-2_1.jpg","size":"133.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/asmir-hodzic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/100x73\/asmir-hodzic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/asmir-hodzic.jpg","size":"70.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Hitno nam treba krematorijum: Šta se dešava sa tijelima umrlih od koronavirusa?

Kantonalno javno komunalno preduzeće Pokop,  jedini je servis ovlašten za prijevoz umrlih lica od koronavirusa. Kako za portal Start navodi Asmir Hodžić, izvršni direktor KJKP Pokop d.o.o. Sarajevo, preuzimanje i prijevoz lica umrlog od zarazne bolesti se vrši isključivo uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.

-Naši uposlenici koji rade na ovom teškom i nezahvalnom poslu, obavezno koriste zaštitnu opremu koja uključuje vodonepropusno odijelo, natikače, naočale, odgovarajuću masku i rukavice. Prilikom preuzimanja umrlog lica ne skida se niti jedan dio zaštite. Kada je riječ o tretiranju umrlog lica, obavezno je prije svega prekriti usnu i nosnu šupljinu umrlog lica gazom natopljenom odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom, a nakon toga tijelo smjestiti u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem. Tijelo umrle osobe od koronavirusa se tretira posebno i odvozi u posebno pripremljenu mrtvačnicu na gradskom groblju „Bare“. Za sve nakon toga čekamo instrukcije nadležnih, a napominjem da imamo dosta problema sa određenim službama, tačnije rečeno sa sudskom medicinom i mrtvozorskom službom, te se nadamo da će nadležni ovo rješiti u najkraćem mogućem roku – navodi Hodžić.

Prema njegovim riječima, nakon svakog preuzimanja i prijevoza osoba umrlih od zarazne bolesti, od strane uposlenika KJKP „Pokop“, obavezno je izvršiti odgovarajuću dezinfekciju zaštitne opreme, čišćenje i dezinfekciju vozila, a jednokratna zaštitna oprema se nakon ukopa s oprezom odlaže u plave plastične vreće, nakon čega se peru i dezinficiraju ruke. Isti takav postupak primjenjuje se i sa materijalima korištenim u kontaktu sa osobom preminulom od koronavirusa.

-Moram napomenuti da imamo veoma mali broj zaštitnih odjela, te se nadam da će se nadležne institucije pobrinuti za rješavanje ovog problema, shvatajući njegovu važnost. Možda je upravo ovo i prilika da naglasim važnost izgradnje krematorija. Sada na najbolji mogući način, nažalost, vidimo koliko bi bilo dobro da ga imamo. Mi godinama pričamo o potrebi zbrinjavanja i humanog i drugog otpada, odnosno problema s kojim se svi veći klinički centri u državi susreću,  i to bez ovako drastičnih situacija. No, često ne nailazimo na „sluh“ nadležnih, papirologija nam oduzima najveći dio vremena, ali i uprkos tome nastavljamo njegovu izgradnju, te se nadamo da će on veoma brzo biti pušten u funkciju. Iskoristit ću priliku da apeliram na nadležne da shvate kolika je potreba za izgradnjom krematorija, ali i izgradnjom veće i opremljenije mrtvačnice – apeluje Hodžić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!