[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/mesihovic1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/100x73\/mesihovic1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/mesihovic1.jpg","size":"44.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Mesihović: Osam je klastera u KS, u nabavku opreme uključen i UNDP

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, rekao je za Patriju da je u Sarajevu verificirano osam klastera i da je moguće da će se otvoriti i još neki novi klaster, ali cilj je jedan - "opkoliti" klastere.

„To se radi sada i masovnijim testiranjima kako im se ne bi dalo širenje“, kazao je Mesihović.

Što se tiče samoizolacije po današnjim informacijama 31. marta imamo 1.962 osobe, 1.152 osobe su izašla iz izolacije.

„Sve ukupno su testirana 272 pacijenta od toga su 24 pozitivna, od jučer pet. Tri pacijenta su hospitalizirana, stabilna su i nemaju tešku kliničku sliku“, istakao je Mesihović.

Trenutnu epidemiološku situaciju nazvao je zadovoljavajućom.

„To je ono prema čemu i idemo, da se pokaže uspjeh preventivnih mjera koje smo poduzeli prije nekih ozbiljnijih priča koja su kod nas ušle u Kanton Sarajevo. Svakodnevno kontaktiramo sa Kriznim štabom, koji ima sjednice i zasjeda svaki dan. Ni jedan sistem u cijelom svijetu vidimo nije najidealniji  za ovakvu situaciju, vidimo i u SAD i po drugim zdravstvenim sistemima, tako i kod nas u hodu se dešavaju i dešavat će se promjene kako u organizaciji posla, tako i u nekim pristupima liječenju i u borbi protiv koronavirusa“, kazao je Mesihović.

Pohvalio je građane Kantona Sarajevo koji su savjesni i u velikoj većini stvarno poštuju propisane mjere. 

„Nemamo pacijenata preko 65 godina, a kojih u Kantonu stanuje preko 67.000. Međutim, oni poštuju mjere, a cilj nam i jeste bio zaštititi u najvećoj mjeri ovu skupinu stanovnika“, dodao je Mesihović.

Sve mjere ostaju na snazi do daljnjeg.

„I dalje apelujem da se sve poštuje, od pranja ruku do socijalne distance i svega onoga što je propisao Štab civilne zaštite KS i Federalni štab civilne zaštite“, napominje Mesihović.

Pohvalio je dobru saradnju Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i KCUS-a i Hitne medicinske pomoći. 

„Testova ima i značajnije testiranje je posljednjih dana urađeno. Mobilni timovi iz Domova zdravlja počinju da idu po briseve, ali sve što se primijeti da 'šepa' u hodu ćemo mijenjati. Testiranje ide po indikacijama, to je za sve građane koji imaju indikacije“, pojašnjava Mesihović.

Kada je riječ o nabavci potrebne medicinske opreme Mesihović kaže da su sve želje zdravstvenih ustanova proslijeđene Zavodu za zdravstveno osiguranje, a u sve je uključen i UNDP.

„Fond zdravstvenog osiguranja, odlukom Skupštine KS u obavezi je da krene u nabavku te zaštitne opreme i materijalnih sredstava za ustanove KS koje su dale svoje potrebe Kriznom štabu, a Štab to proslijedio prema Zavodu. UNDP se angažirao u toj nabavci što je dobro, jer UNDP će imati direktne ugovore sa ljudima koji će to direktno nabavljati, a cijeli aranžman će ići u varijanti Zavod za zdravstveno osiguranje, UNDP i jednim dijelom Vlada KS“, govori Mesihović.

Ističe da je velika potražnja za tu opremu u Kini.

„Vlasti Kine su poslale pismo prema vladama zemalja u kojem su obavijestili šta se dešava i da bi bilo dobro da imate direktno kontakt s njima. Velika je potražnja za svim što je potrebno da se izborimo protiv koronavirusa“, ističe Mesihović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!