[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/qw.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/100x73\/qw.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/qw.jpg","size":"119.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Sportske zanimljivosti: Konjički sport je najopasniji

Konjički sport je jedan od najstarijih sportova na zemlji. U istoriji čovječanstva konji su se počeli jahati prije 5000 godina. Vremenom su se stvarali različiti oblici jahanja, odnosno razne discipline. Osnovna podjela konjičkog sporta je na trkaći sport i discipline priznate od Svjetske federacije konjičkog sporta FEI (Federation Equestre International). FEI broji mnogo disciplina među kojima su i tri olimpijske. Olimpijske discipline su: dresurno jahanje, preponsko jahanje i eventing. Pored ovih disciplina u FEI – u postoje i daljinsko jahanje (endurance), voltažovanje, zaprege.Najopasniji sport na svijetu su trke konja. Godišnje u trkama konja poginu dva do tri džokeja u prosjeku. U cijeloj istoriji, na prvi pogled opasnijih sportova, nije zabilježen toliki broj smrtnih slučajeva koliko u jednoj godini na hipodromima. 

U nekim slučajevima stradaju i konji i jahači

Ketrin Morel, 33-godišnja kanadska jahačica, i njen konj Keri On, poginuli su usred pada na takmičenju u Floridi

Tokom nadmetanja na Altuna konjičkom takmičenju u blizini Orlanda, osmogodišnji konj je zakačio kopitama jednu od prepona, što je dovelo do potpune rotacije životinje i njenog pada na glavu, a onda i leđa.

Nažalost, taj pad je bio koban po oboje. Hitna pomoć stigla je brzo na lice mesta ali su mogli samo da konstatuju smrt Morelove, ali i njenog četvoronožnog ljubimca.

Na natjecanju u Luhmühlenu je poginuo 25-godišnji jahač Benjamin Winter

Mladi jahač je učestvovao na 6500 metara dugoj utrci kada je pao sa svoga konja Ispoa u pokušaju da preskoči jednu od prepreka na stazi. Hitno je prebačen u bolnicu, ali je tamo preminuo od zadobivenih ozljeda.

Da je ovaj sport jedan od najopasnih sportova pokazuje i statistika koja kaže da godišnje pogine dva do tri džokeja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!